Czy poniższa funkcja jest normą?
\(\displaystyle{ ||(x,y)|| = \sqrt{x^2 +4y^2} + |x|}\) \ \(\displaystyle{ x,y \in R}\)
rozumiem, żeby udowodnić, że nie jest normą wystarczy podać kontrprzykład, który niespełnia nierówności trójkąta, ale takie nie udało mi się znaleźć, więc starałem się nierówność trojkąta udowodnić (rozumiem, że sam dowód nierówności trójkąta jest warunkiem dostatecznym do bycia normą)
niech \(\displaystyle{ v = (a,b) \wedge w = (c,d)}\)
zatem \(\displaystyle{ ||v|| + ||w|| = \sqrt{a^2 +4b^2} + |a| + \sqrt{c^2 +4d^2} + |c| \ge \sqrt{a^2 +4b^2} + \sqrt{c^2 +4d^2} +|a+c| \ge (?) \sqrt{a^2 +4b^2 + c^2 +4d^2} +|a+c|}\)
no i na tym stanąłem. Jakieś podpowiedzi?
Czy funkcja jest normą
- NogaWeza
- Użytkownik

- Posty: 1474
- Rejestracja: 22 lis 2012, o 22:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 147 razy
- Pomógł: 300 razy
Czy funkcja jest normą
Czegoś tutaj nie rozumiem, masz \(\displaystyle{ x,y \in \mathbb{R}}\), więc czemu piszesz \(\displaystyle{ x = (a,b) \wedge y = (c,d)}\).
Normę określa się dla pewnego elementu przestrzeni wektorowej. W tym przypadku, skoro \(\displaystyle{ x,y \in \mathbb{R}}\), to znaczy, że mamy jakiś wektor \(\displaystyle{ \mathbf{v} = (x,y)}\) i kandydata na normę: \(\displaystyle{ \| \mathbf{v} \| = \sqrt{x^2 +4y^2} + |x|}\) dla \(\displaystyle{ \mathbf{v} = (x,y)}\). Wtedy nierówność trójkąta byłaby taka (gdyby była spełniona):
\(\displaystyle{ \| \mathbf{v}_1 + \mathbf{v}_2 \| \le \| \mathbf{v}_1 \| + \| \mathbf{v}_2 \|}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{(x_1 + x_2)^2 +4(y_1 + y_2)^2} + |x+y| \le \sqrt{x_{1}^2 +4y_{1}^2} + |x_1| + \sqrt{x_{2}^2 +4y_{2}^2} + |x_2|}\).
Normę określa się dla pewnego elementu przestrzeni wektorowej. W tym przypadku, skoro \(\displaystyle{ x,y \in \mathbb{R}}\), to znaczy, że mamy jakiś wektor \(\displaystyle{ \mathbf{v} = (x,y)}\) i kandydata na normę: \(\displaystyle{ \| \mathbf{v} \| = \sqrt{x^2 +4y^2} + |x|}\) dla \(\displaystyle{ \mathbf{v} = (x,y)}\). Wtedy nierówność trójkąta byłaby taka (gdyby była spełniona):
\(\displaystyle{ \| \mathbf{v}_1 + \mathbf{v}_2 \| \le \| \mathbf{v}_1 \| + \| \mathbf{v}_2 \|}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{(x_1 + x_2)^2 +4(y_1 + y_2)^2} + |x+y| \le \sqrt{x_{1}^2 +4y_{1}^2} + |x_1| + \sqrt{x_{2}^2 +4y_{2}^2} + |x_2|}\).
-
MrRipley
- Użytkownik

- Posty: 138
- Rejestracja: 11 paź 2015, o 22:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warsaw
- Podziękował: 41 razy
Czy funkcja jest normą
zamieniłem w tamtym miejscu \(\displaystyle{ x}\) na \(\displaystyle{ v}\) i \(\displaystyle{ y}\) na \(\displaystyle{ w}\), teraz to wygląda klarowniej. Wiem dokładnie co mam udowodnić, ale nie wiem jak udowodnić, że \(\displaystyle{ \sqrt{a^2 +4b^2} + \sqrt{c^2 +4d^2} \ge \sqrt{(a+c)^2 + 4(b+d)^2}}\)
- Premislav
- Użytkownik

- Posty: 15496
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 195 razy
- Pomógł: 5224 razy
Czy funkcja jest normą
Jest to bezpośrednia konsekwencja nierówności Minkowskiego dla sum.
Masz tutaj \(\displaystyle{ n=p=2, s_1=a, s_2=2b, t_1=c, t_2=2d}\) według oznaczeń z tego artykułu.
-- 26 paź 2016, o 21:43 --
A jeśli nie znasz/nie chcesz używać tej nierówności, to możesz również podnieść nierówność
\(\displaystyle{ \sqrt{a^2 +4b^2} + \sqrt{c^2 +4d^2} \ge \sqrt{(a+c)^2 + 4(b+d)^2}}\)
stronami do kwadratu (jest to przekształcenie równoważne, gdyż obie strony są nieujemne),
zredukować co się da i zostanie Ci po podzieleniu stronami przez \(\displaystyle{ 2}\):
\(\displaystyle{ \sqrt{a^2+(2b)^2} \sqrt{c^2+(2d)^2} \ge ac+4bd}\),
a to jest nierówność Cauchy'ego-Schwarza dla wektorów \(\displaystyle{ (a,2b)}\) i \(\displaystyle{ (c,2d)}\).
Kod: Zaznacz cały
https://pl.wikipedia.org/wiki/Nier%C3%B3wno%C5%9B%C4%87_MinkowskiegoMasz tutaj \(\displaystyle{ n=p=2, s_1=a, s_2=2b, t_1=c, t_2=2d}\) według oznaczeń z tego artykułu.
-- 26 paź 2016, o 21:43 --
A jeśli nie znasz/nie chcesz używać tej nierówności, to możesz również podnieść nierówność
\(\displaystyle{ \sqrt{a^2 +4b^2} + \sqrt{c^2 +4d^2} \ge \sqrt{(a+c)^2 + 4(b+d)^2}}\)
stronami do kwadratu (jest to przekształcenie równoważne, gdyż obie strony są nieujemne),
zredukować co się da i zostanie Ci po podzieleniu stronami przez \(\displaystyle{ 2}\):
\(\displaystyle{ \sqrt{a^2+(2b)^2} \sqrt{c^2+(2d)^2} \ge ac+4bd}\),
a to jest nierówność Cauchy'ego-Schwarza dla wektorów \(\displaystyle{ (a,2b)}\) i \(\displaystyle{ (c,2d)}\).
-
MrRipley
- Użytkownik

- Posty: 138
- Rejestracja: 11 paź 2015, o 22:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warsaw
- Podziękował: 41 razy
Czy funkcja jest normą
rzeczywiście, popełniłem błąd w rachunkach, po podniesieniu obustronnie do kwadratu dwa razy i redukowaniu wyrazów podobnych wyszło mi \(\displaystyle{ (ad - cb)^2 \ge 0}\) także dziękuję za pomoc i tak
