Oblicz pole powierzchni ostroslupa, ktorego podstawa jest trojkat rownoboczny o boku a, a jedna ze scian bocznych jest przystajacym do podstawy trojkatem i jest do niej prostopadla.
Rozw. z wytlumaczeniem.pliss.
Ostrosłup praw. trójkątny o prostopadłej do podstawy ś
- kotek1591
- Użytkownik

- Posty: 31
- Rejestracja: 18 lut 2005, o 14:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 3 razy
Ostrosłup praw. trójkątny o prostopadłej do podstawy ś
Jedyną krawędz, którą nie masz daną policzysz z tw. pitagorasa czyli x^2=2*(h^2)
gdzie x jest niewiadomą krawędzią a h wysokościami przystających trójkątów czyli h=[a*sqrt(3)/2] - (wysokość w trójkącie równobocznym)
mając już dane wszystkie boki wszystkich trójkątów policzysz pole.
gdzie x jest niewiadomą krawędzią a h wysokościami przystających trójkątów czyli h=[a*sqrt(3)/2] - (wysokość w trójkącie równobocznym)
mając już dane wszystkie boki wszystkich trójkątów policzysz pole.
-
evane
- Użytkownik

- Posty: 15
- Rejestracja: 21 lut 2005, o 14:55
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
Ostrosłup praw. trójkątny o prostopadłej do podstawy ś
Nie wiem nadal jak obliczyc pola pozostalych trojkatow a dokladniej dwoch ktore nie sa rownoboczne nawet majac te dane co podalas, bo po prostu wychodzi mi zla odpowiedz.
Jak mozecie to napiszcie jak to mam zrobic!!!
Jak mozecie to napiszcie jak to mam zrobic!!!
- kotek1591
- Użytkownik

- Posty: 31
- Rejestracja: 18 lut 2005, o 14:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 3 razy
Ostrosłup praw. trójkątny o prostopadłej do podstawy ś
Można skorzystać ze wzoru Herona P=sqrt[p(p-a)(p-b)(p-c)] gdzie p=0,5(a+b+c) i obliczyć pole tych trójkątów.