Znajdz X
-
- Użytkownik
- Posty: 28
- Rejestracja: 15 maja 2007, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 6 razy
Znajdz X
Witam
Ach ;/ we wtorek mam spr i chciałem znacząc powtórkę od zwykłych logarytmów, ale te coś mi znaczyły nie wychodzić ;/ Moglibyście mi rozpisać jak zrobić
\(\displaystyle{ log_{x} 7 = - \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ log_{x}5= -2}\)
\(\displaystyle{ log{x}0,0001 = -8}\)
To zobaczę co robie źle, choć te proste przykłady jakoś mi idą, choć te też do trudnych bym nie zaliczył ;/
Pozdrawiam
Ach ;/ we wtorek mam spr i chciałem znacząc powtórkę od zwykłych logarytmów, ale te coś mi znaczyły nie wychodzić ;/ Moglibyście mi rozpisać jak zrobić
\(\displaystyle{ log_{x} 7 = - \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ log_{x}5= -2}\)
\(\displaystyle{ log{x}0,0001 = -8}\)
To zobaczę co robie źle, choć te proste przykłady jakoś mi idą, choć te też do trudnych bym nie zaliczył ;/
Pozdrawiam
- madallenka
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 4 sty 2007, o 16:42
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 7 razy
Znajdz X
Definicja logarytmu to:
\(\displaystyle{ log_a b= c ~~ ~~a^c=b}\), gdzie \(\displaystyle{ a\neq 1; a>0; b>0}\).
Zadanie robi się z definicji. Przykładowo pierwsze:
\(\displaystyle{ log_x 7=-\frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ x^{-\frac{1}{2}}=7}\) oraz \(\displaystyle{ x>0; x\neq 1}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{x^{\frac{1}{2}}}=7}\) oraz \(\displaystyle{ x>0; x\neq 1}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{\sqrt x}=7}\) oraz \(\displaystyle{ x>0; x\neq 1}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{7}=\sqrt x}\) oraz \(\displaystyle{ x>0; x\neq 1}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{49}= x}\) oraz \(\displaystyle{ x>0; x\neq 1}\)
Resztę powinieneś poradzić sobei sam.
\(\displaystyle{ log_a b= c ~~ ~~a^c=b}\), gdzie \(\displaystyle{ a\neq 1; a>0; b>0}\).
Zadanie robi się z definicji. Przykładowo pierwsze:
\(\displaystyle{ log_x 7=-\frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ x^{-\frac{1}{2}}=7}\) oraz \(\displaystyle{ x>0; x\neq 1}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{x^{\frac{1}{2}}}=7}\) oraz \(\displaystyle{ x>0; x\neq 1}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{\sqrt x}=7}\) oraz \(\displaystyle{ x>0; x\neq 1}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{7}=\sqrt x}\) oraz \(\displaystyle{ x>0; x\neq 1}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{49}= x}\) oraz \(\displaystyle{ x>0; x\neq 1}\)
Resztę powinieneś poradzić sobei sam.
Ostatnio zmieniony 8 wrz 2007, o 17:31 przez madallenka, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 28
- Rejestracja: 15 maja 2007, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 6 razy
Znajdz X
Witam
@madallenka - znam definicje prostsze przykłady idą mi bez problemu.
\(\displaystyle{ \frac{1}{\sqrt{x}}=7}\)
\(\displaystyle{ x=\frac{1}{49}}\)
Skąd ja mam wiedzieć, że to akurat tak będzie Nie da się tego jakoś rozpisać
I prosiłbym jednak o rozpisanie 2 pozostałych przykładów. Bo mówie, że mi nie wychodzą...
Pozdrawiam
@madallenka - znam definicje prostsze przykłady idą mi bez problemu.
Ale dlaczego:ariadna pisze:1)
\(\displaystyle{ x^{-\frac{1}{2}}=7}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{\sqrt{x}}=7}\)
\(\displaystyle{ x=\frac{1}{49}}\)
itd.
\(\displaystyle{ \frac{1}{\sqrt{x}}=7}\)
\(\displaystyle{ x=\frac{1}{49}}\)
Skąd ja mam wiedzieć, że to akurat tak będzie Nie da się tego jakoś rozpisać
I prosiłbym jednak o rozpisanie 2 pozostałych przykładów. Bo mówie, że mi nie wychodzą...
Pozdrawiam
- ariadna
- Gość Specjalny
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
Znajdz X
\(\displaystyle{ \frac{1}{\sqrt{x}}=7}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{x}=\frac{1}{7}}\)
\(\displaystyle{ x=\frac{1}{49}}\)
2)
\(\displaystyle{ x^{-2}=5}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{x^{2}}=5}\)
\(\displaystyle{ x^{2}=\frac{1}{5}}\)
\(\displaystyle{ x=\frac{\sqrt{5}}{5}}\) bo x musi być dodatnie
\(\displaystyle{ \sqrt{x}=\frac{1}{7}}\)
\(\displaystyle{ x=\frac{1}{49}}\)
2)
\(\displaystyle{ x^{-2}=5}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{x^{2}}=5}\)
\(\displaystyle{ x^{2}=\frac{1}{5}}\)
\(\displaystyle{ x=\frac{\sqrt{5}}{5}}\) bo x musi być dodatnie
- madallenka
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 4 sty 2007, o 16:42
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 7 razy
Znajdz X
Ano da się rozpisać:Paweł_89 pisze:Ale dlaczego:
frac{1}{sqrt{x}}=7
x=frac{1}{49}
Skąd ja mam wiedzieć, że to akurat tak będzie Nie da się tego jakoś rozpisać
\(\displaystyle{ \frac{1}{\sqrt{x}}=7~~~~|\cdot \sqrt x\\
\frac{1}{\sqrt{x}} \sqrt x=7 \sqrt x\\
1=7 \sqrt x ~~~~|:7\\
1:7=7 \sqrt x :7\\
\frac{1}{7}=\sqrt x ~~~|^2\\
(\frac{1}{7})^2=(\sqrt x)^2\\
\frac{1^2}{7^2}=x\\
x=\frac{1}{49}\\}\)
i to tyle.
-
- Użytkownik
- Posty: 28
- Rejestracja: 15 maja 2007, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 6 razy
Znajdz X
Witam
! już kumam
a co do 2:
Swoją drogą, pierwiastki nigdy nie były moja mocną strona, może to przyczyna, czemu mi nie chce wyjść ;/
Edit: Ok, matuzalem juz� swój błąd, ale czy i tak mozrecie mi rozpisać ostatni przykład
Pozdrawiam
! już kumam
a co do 2:
To czemu nie jest to: \(\displaystyle{ x=\sqrt{\frac{1}{5}}}\)ariadna pisze: 2)
\(\displaystyle{ x^{2}=\frac{1}{5}}\)
\(\displaystyle{ x=\frac{\sqrt{5}}{5}}\) bo x musi być dodatnie
Swoją drogą, pierwiastki nigdy nie były moja mocną strona, może to przyczyna, czemu mi nie chce wyjść ;/
Edit: Ok, matuzalem juz� swój błąd, ale czy i tak mozrecie mi rozpisać ostatni przykład
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 8 wrz 2007, o 17:36 przez Paweł_89, łącznie zmieniany 1 raz.
- madallenka
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 4 sty 2007, o 16:42
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 7 razy
Znajdz X
Jest to \(\displaystyle{ x=\sqrt{\frac{1}{5}}}\). Ale trzeba wyprowadzić niewymierność, w ten sposób:Paweł_89 pisze:To czemu nie jest to: x=sqrt{frac{1}{5}}
\(\displaystyle{ x=\sqrt{\frac{1}{5}}=\frac{\sqrt 1}{\sqrt 5}=\frac{1}{\sqrt 5}=\frac{1}{\sqrt 5} \frac{\sqrt 5 }{\sqrt 5}=\frac{\sqrt 5}{\sqrt 5 \sqrt 5}=\frac{\sqrt 5}{5}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 28
- Rejestracja: 15 maja 2007, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 6 razy
Znajdz X
Faktyczniemadallenka pisze:Jest to \(\displaystyle{ x=\sqrt{\frac{1}{5}}}\). Ale trzeba wyprowadzić niewymierność, w ten sposób:Paweł_89 pisze:To czemu nie jest to: x=sqrt{frac{1}{5}}
\(\displaystyle{ x=\sqrt{\frac{1}{5}}=\frac{\sqrt 1}{\sqrt 5}=\frac{1}{\sqrt 5}=\frac{1}{\sqrt 5} \frac{\sqrt 5 }{\sqrt 5}=\frac{\sqrt 5}{\sqrt 5 \sqrt 5}=\frac{\sqrt 5}{5}}\)
- madallenka
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 4 sty 2007, o 16:42
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 7 razy
Znajdz X
\(\displaystyle{ log_{x}0,0001 = -8}\)
\(\displaystyle{ x^{-8}=0,0001\\
\frac{1}{x^8}=\frac{1}{10000}\\
x^8=10000\\
x=\sqrt[8]{10000}\\
x=\sqrt{10}}\)
\(\displaystyle{ x^{-8}=0,0001\\
\frac{1}{x^8}=\frac{1}{10000}\\
x^8=10000\\
x=\sqrt[8]{10000}\\
x=\sqrt{10}}\)