Kontrola partii wyrobów
Kontrola partii wyrobów
Witajcie ostatnio w internecie naknąłem się na pewne zadanie. Z góry mowię, że nie chodzi mi o to, żebyście podali rozwiązanie, ale oto, żebyście sprawdzili moje.
Treść zadania:
Partię wyrobów liczących 80 sztuk poddaje się losowej kontroli. Jeżeli z trzech wylosowanych sztuk co najmniej jedna jest wadliwa, partię odrzucamy; w przeciwnym przypadku przyjmujemy. Co jest bardziej prawdopodobne przy takiej kontroli: odrzucenie partii zawierającej 5% sztuk wadliwych czy przyjęcie partii zawierającej 65% sztuk wadliwych ?
I tutaj moje rozwiązanie. Wyszło mi, że bardziej prawdopodobne jest przyjęcie parti zawierającej 65 % szyuk wadliwych (35 %), a prawdopodobieństwo odrzucenia partii zawierającej 4 sztuki wadliwe wynosi 5 %. Czy to rozwiązanie jest dobre? Z góry dziękuję.
Treść zadania:
Partię wyrobów liczących 80 sztuk poddaje się losowej kontroli. Jeżeli z trzech wylosowanych sztuk co najmniej jedna jest wadliwa, partię odrzucamy; w przeciwnym przypadku przyjmujemy. Co jest bardziej prawdopodobne przy takiej kontroli: odrzucenie partii zawierającej 5% sztuk wadliwych czy przyjęcie partii zawierającej 65% sztuk wadliwych ?
I tutaj moje rozwiązanie. Wyszło mi, że bardziej prawdopodobne jest przyjęcie parti zawierającej 65 % szyuk wadliwych (35 %), a prawdopodobieństwo odrzucenia partii zawierającej 4 sztuki wadliwe wynosi 5 %. Czy to rozwiązanie jest dobre? Z góry dziękuję.
Ostatnio zmieniony 8 wrz 2007, o 16:52 przez 94, łącznie zmieniany 1 raz.
- Emiel Regis
- Gość Specjalny
- Posty: 1495
- Rejestracja: 26 wrz 2005, o 17:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 71 razy
- Pomógł: 225 razy
Kontrola partii wyrobów
No mi prawdopodobieństwo odrzucenia 4 wadliwych wyszło 14%... ale to tylko liczby, każdy mógł się pomylić w rachunkach, wazniejsze jest rozumowanie. Może napisz jak liczyłeś.
Kontrola partii wyrobów
Dobrze jeśli chcesz, to napiszę Ci jak liczyłem. Z góry mowię, że moje rozumowanie może być błędne.
Najpierw policzmy jakie jest prawdopodobieństwo odrzucenia parti zawierającej 4 sztuki wadliwe. Najpierw każdej sztuce przyporządkowałem liczbę z zakresu 1-80. Potem policzyłem, że każda liczba występuje w 3081 kombinacjach. Kombinacją nazwałem układ trzech sztuk( jna przykład 1,2,3 lub 4,56,80). Wszystkich kombinacji jest 246480 ( według mnie 1,2,3 i 3,1,2 to ta sama kobmbinacja bo tak pewnie jest). Żeby odrzucić tą partię, trzeba wylosować taką, kombinację, która zawiera przynajmniej jedną sztukę wadliwą. Dla ułatwienia założyłem, że sztuki wadliwe mają numery 1,2,3 i 4. Kombinacji, które zawierają przynajmniej jedną z tych czterech licz jest 12324 (3081*4=12324). Prawdopodobieństwo wylosowania którejś z tych kombinacji wynosi więc \(\displaystyle{ \frac{12324}{246480}}\) , co daje nam 0,05 czyli 5 %. Tak więc prawdopodobieństwo odrzucenia tej parti wynosi 5 %.
Teraz zajmijmy się prawdopodobieństwem przyjęcia partii, zawierającej 52 sztuki wadliwe. Żeby to obliczyć, najwygodniej będzie najpierw policzyć jakie jest prawdopodobieństwo jej odrzucenia. Podobnie jak przy pierwszej parti, liczymy w ten sposób:
\(\displaystyle{ \frac{3081*52}{246480}}\) . Daje nam to 0,65 , czyli 65 %. Tak więc jeśli prawdopodobieństwo odrzucenia parti wynosi 65 %, to prawdopodobieństwo jej przyjęcia jest równe 35 %
Jak widać prawdopodobieństwo przyjęcia parti zawierającej 52 sztuki wadliwe jest 7 krotnie większe.
Starałem się pisać tak, żeby każdy krok był w pełni zrozumiały.
Odpowiedz Drizzt
Najpierw policzmy jakie jest prawdopodobieństwo odrzucenia parti zawierającej 4 sztuki wadliwe. Najpierw każdej sztuce przyporządkowałem liczbę z zakresu 1-80. Potem policzyłem, że każda liczba występuje w 3081 kombinacjach. Kombinacją nazwałem układ trzech sztuk( jna przykład 1,2,3 lub 4,56,80). Wszystkich kombinacji jest 246480 ( według mnie 1,2,3 i 3,1,2 to ta sama kobmbinacja bo tak pewnie jest). Żeby odrzucić tą partię, trzeba wylosować taką, kombinację, która zawiera przynajmniej jedną sztukę wadliwą. Dla ułatwienia założyłem, że sztuki wadliwe mają numery 1,2,3 i 4. Kombinacji, które zawierają przynajmniej jedną z tych czterech licz jest 12324 (3081*4=12324). Prawdopodobieństwo wylosowania którejś z tych kombinacji wynosi więc \(\displaystyle{ \frac{12324}{246480}}\) , co daje nam 0,05 czyli 5 %. Tak więc prawdopodobieństwo odrzucenia tej parti wynosi 5 %.
Teraz zajmijmy się prawdopodobieństwem przyjęcia partii, zawierającej 52 sztuki wadliwe. Żeby to obliczyć, najwygodniej będzie najpierw policzyć jakie jest prawdopodobieństwo jej odrzucenia. Podobnie jak przy pierwszej parti, liczymy w ten sposób:
\(\displaystyle{ \frac{3081*52}{246480}}\) . Daje nam to 0,65 , czyli 65 %. Tak więc jeśli prawdopodobieństwo odrzucenia parti wynosi 65 %, to prawdopodobieństwo jej przyjęcia jest równe 35 %
Jak widać prawdopodobieństwo przyjęcia parti zawierającej 52 sztuki wadliwe jest 7 krotnie większe.
Starałem się pisać tak, żeby każdy krok był w pełni zrozumiały.
Odpowiedz Drizzt
- Emiel Regis
- Gość Specjalny
- Posty: 1495
- Rejestracja: 26 wrz 2005, o 17:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 71 razy
- Pomógł: 225 razy
Kontrola partii wyrobów
Skoncentruję się na pierwszym problemie i napiszę jak ja widzę rozwiazanie.
\(\displaystyle{ A}\) - odrzucenie partii zawierającej 5% sztuk wadliwych
\(\displaystyle{ H_i}\) - do kontroli wylosowano i sztuk wadliwych
Czyli mamy 4 sztuki wadliwe oraz 76 sztuk dobrych.
Rozbijamy omegę:
\(\displaystyle{ P(A)=P(A|H_0)P(H_0)+P(A|H_1)P(H_1)+P(A|H_2)P(H_2)+P(A|H_3)P(H_3)}\)
\(\displaystyle{ P(A|H_0)=0 \\ P(A|H_1)=1 \\ P(A|H_2)=1 \\ P(A|H_3)=1}\)
\(\displaystyle{ P(H_1)=\frac{C^2_{76} C^1_4}{C^3_{80}}=\frac{11400}{82160}}\)
\(\displaystyle{ P(H_2)=\frac{C^1_{76} C^2_4}{C^3_{80}}=\frac{456}{82160}}\)
\(\displaystyle{ P(H_3)=\frac{C^3_4}{C^3_{80}}=\frac{4}{82160}}\)
Ostatecznie:
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{11400+456+4}{82160} 14 }\)
\(\displaystyle{ A}\) - odrzucenie partii zawierającej 5% sztuk wadliwych
\(\displaystyle{ H_i}\) - do kontroli wylosowano i sztuk wadliwych
Czyli mamy 4 sztuki wadliwe oraz 76 sztuk dobrych.
Rozbijamy omegę:
\(\displaystyle{ P(A)=P(A|H_0)P(H_0)+P(A|H_1)P(H_1)+P(A|H_2)P(H_2)+P(A|H_3)P(H_3)}\)
\(\displaystyle{ P(A|H_0)=0 \\ P(A|H_1)=1 \\ P(A|H_2)=1 \\ P(A|H_3)=1}\)
\(\displaystyle{ P(H_1)=\frac{C^2_{76} C^1_4}{C^3_{80}}=\frac{11400}{82160}}\)
\(\displaystyle{ P(H_2)=\frac{C^1_{76} C^2_4}{C^3_{80}}=\frac{456}{82160}}\)
\(\displaystyle{ P(H_3)=\frac{C^3_4}{C^3_{80}}=\frac{4}{82160}}\)
Ostatecznie:
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{11400+456+4}{82160} 14 }\)
- Emiel Regis
- Gość Specjalny
- Posty: 1495
- Rejestracja: 26 wrz 2005, o 17:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 71 razy
- Pomógł: 225 razy
Kontrola partii wyrobów
Nie do końca rozumiem u Ciebie każdą myśl jednak np coś takiego:
Nie wiem skad to wziąłeś...94 pisze:Wszystkich kombinacji jest 246480