wyznaczyć gradient \(\displaystyle{ u(1,1)}\) funkcji
\(\displaystyle{ z=\frac{2x}{y}+y^2lnx}\)
oraz wyznaczyć różniczkę zupełną tej funkcji
z góry dziękuję za pomoc
gradient
- początkujący
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 8 paź 2006, o 19:52
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 20 razy
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
gradient
Gradient:
\(\displaystyle{ grad\,{z}=\nabla{z}=[\frac{\partial{z}}{\partial{x}},\frac{\partial{z}}{\partial{y}}]=[\frac{2}{y}+\frac{y^{2}}{x},-\frac{2x}{y^{2}}+2ylnx]}\)
By otrzymać gradient w punkcie podstaw:
x=1
y=1
\(\displaystyle{ grad\,{z}=\nabla{z}=[\frac{\partial{z}}{\partial{x}},\frac{\partial{z}}{\partial{y}}]=[\frac{2}{y}+\frac{y^{2}}{x},-\frac{2x}{y^{2}}+2ylnx]}\)
By otrzymać gradient w punkcie podstaw:
x=1
y=1