Zadanie brzmi:
Liczba permutacji zbioru (n+1)-elementowego jest o 600 większa od liczby permutacji zbioru n-elementowego. Wyznacz n.
ech, prosiłbym o rozróżnienie prawdopodobieństwa od kombinatoryki.
Drizzt
Permutacje
- Emiel Regis
- Gość Specjalny
- Posty: 1495
- Rejestracja: 26 wrz 2005, o 17:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 71 razy
- Pomógł: 225 razy
Permutacje
\(\displaystyle{ (n+1)!=n!+600}\)
Sprawdzając n widać ze równanie jest spełnione dla n=5.
Sprawdzając n widać ze równanie jest spełnione dla n=5.
-
- Użytkownik
- Posty: 141
- Rejestracja: 8 wrz 2007, o 14:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zabrze
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1 raz
Permutacje
Tak ale jak to sprawdzić że n=5
Rozwiązując to równanie wygląda to mniej więcej tak:
\(\displaystyle{ (n+1)!=n!+600}\)
\(\displaystyle{ n!(n+1)=n!+600}\)
\(\displaystyle{ n!(n+1)-n!=600}\)
\(\displaystyle{ n![(n+1)-1]=600}\)
\(\displaystyle{ n!\cdot n=600}\)
A co potem ??
Rozwiązując to równanie wygląda to mniej więcej tak:
\(\displaystyle{ (n+1)!=n!+600}\)
\(\displaystyle{ n!(n+1)=n!+600}\)
\(\displaystyle{ n!(n+1)-n!=600}\)
\(\displaystyle{ n![(n+1)-1]=600}\)
\(\displaystyle{ n!\cdot n=600}\)
A co potem ??
- Emiel Regis
- Gość Specjalny
- Posty: 1495
- Rejestracja: 26 wrz 2005, o 17:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 71 razy
- Pomógł: 225 razy