Doprowadź do najprostszej postaci
-
- Użytkownik
- Posty: 95
- Rejestracja: 19 gru 2006, o 19:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: RR
- Podziękował: 19 razy
Doprowadź do najprostszej postaci
\(\displaystyle{ 1) \frac{n!}{(n-2)!}}\)
\(\displaystyle{ 2) \frac{(n-1)!}{(n-2)!}}\)
1) n! = 1x2x3x...x(n-1)xn
(n-2)!=???
z góry dzięki za pomoc
\(\displaystyle{ 2) \frac{(n-1)!}{(n-2)!}}\)
1) n! = 1x2x3x...x(n-1)xn
(n-2)!=???
z góry dzięki za pomoc
Ostatnio zmieniony 9 wrz 2007, o 10:44 przez adi1910, łącznie zmieniany 1 raz.
- Emiel Regis
- Gość Specjalny
- Posty: 1495
- Rejestracja: 26 wrz 2005, o 17:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 71 razy
- Pomógł: 225 razy
Doprowadź do najprostszej postaci
(n-2)! dokładnie tak samo jak n! tylko ze mnożymy nie do n a do (n-2).
Czyli:
\(\displaystyle{ (n-2)!=1 2 3 ... (n-3) (n-2)}\)
\(\displaystyle{ 1) \frac{n!}{(n-2)!}=n(n-1)}\)
\(\displaystyle{ 2) \frac{(n-1)!}{(n-2)!}=n-1}\)
Czyli:
\(\displaystyle{ (n-2)!=1 2 3 ... (n-3) (n-2)}\)
\(\displaystyle{ 1) \frac{n!}{(n-2)!}=n(n-1)}\)
\(\displaystyle{ 2) \frac{(n-1)!}{(n-2)!}=n-1}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 95
- Rejestracja: 19 gru 2006, o 19:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: RR
- Podziękował: 19 razy
Doprowadź do najprostszej postaci
1) a mógłby ktoś to dokaldniej rozpisać?
\(\displaystyle{ \frac{n!\cdot(n-1)\cdotn}{n!\cdot(n-3)\cdot(n-2)}}\)
n! się skrócą i co dalej? jak z tego wyjdzie \(\displaystyle{ n(n-1)}\)
\(\displaystyle{ \frac{n!\cdot(n-1)\cdotn}{n!\cdot(n-3)\cdot(n-2)}}\)
n! się skrócą i co dalej? jak z tego wyjdzie \(\displaystyle{ n(n-1)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 35
- Rejestracja: 7 sty 2007, o 13:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rybnik
- Pomógł: 1 raz
Doprowadź do najprostszej postaci
\(\displaystyle{ \frac{(n-2)!\cdot (n-1)\cdot n}{(n-2)!}}\) skracasz (n-2)! i wychodzi \(\displaystyle{ (n-1)n}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 95
- Rejestracja: 19 gru 2006, o 19:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: RR
- Podziękował: 19 razy
Doprowadź do najprostszej postaci
\(\displaystyle{ (n-2)!}\) w liczniku to się wzięło z rozszerzania licznika przez mianownik dobrze rozumiem?