Jak podstawic 'u'?
\(\displaystyle{ y'=\frac{y}{x}+\frac{\sqrt{x^2+y^2}}{x}}\)
równanie rozniczkowe zwyczajne rzedu 1.
-
- Gość Specjalny
- Posty: 8602
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 1817 razy
równanie rozniczkowe zwyczajne rzedu 1.
Przekształć równanie do postaci:
\(\displaystyle{ y' = \frac{y}{x} + \sqrt{1 + \frac{y^2}{x^2}}}\)
i podstaw u = y/x.
\(\displaystyle{ y' = \frac{y}{x} + \sqrt{1 + \frac{y^2}{x^2}}}\)
i podstaw u = y/x.
- TS
- Użytkownik
- Posty: 64
- Rejestracja: 31 lip 2007, o 21:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: W-wa
- Podziękował: 10 razy
równanie rozniczkowe zwyczajne rzedu 1.
podstawiam y=ux
\(\displaystyle{ u'x + u= u + \sqrt{1+u^2}}\)
rozdzielam zmienne, calkuje
\(\displaystyle{ arcsin \frac{y}{x} = ln x + c}\)
\(\displaystyle{ y = sin (ln x + c ) x}\)
a powinno być
\(\displaystyle{ y=c x^2 - \frac{1}{4c}}\)
\(\displaystyle{ u'x + u= u + \sqrt{1+u^2}}\)
rozdzielam zmienne, calkuje
\(\displaystyle{ arcsin \frac{y}{x} = ln x + c}\)
\(\displaystyle{ y = sin (ln x + c ) x}\)
a powinno być
\(\displaystyle{ y=c x^2 - \frac{1}{4c}}\)
Ostatnio zmieniony 8 wrz 2007, o 13:08 przez TS, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- Gość Specjalny
- Posty: 8602
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 1817 razy
równanie rozniczkowe zwyczajne rzedu 1.
Popraw zapis i używaj funkcji '\frac{}{}' do zapisywania ułamków.
Po podstawieniu równanie sprowadza się do:
\(\displaystyle{ u'x + u = u + \sqrt{1+u^2}\\
u' x = \sqrt{1+u^2}\\
\frac{du}{\sqrt{1+u^2}} = \frac{dx}{x}\\
\arcsinh u = \ln x + C\\
\frac{y}{x} = \sinh \left( \ln x + C \right)\\
y = x \sinh \left( \ln x + C \right)}\)
I jest to poprawna odpowiedź.
Po podstawieniu równanie sprowadza się do:
\(\displaystyle{ u'x + u = u + \sqrt{1+u^2}\\
u' x = \sqrt{1+u^2}\\
\frac{du}{\sqrt{1+u^2}} = \frac{dx}{x}\\
\arcsinh u = \ln x + C\\
\frac{y}{x} = \sinh \left( \ln x + C \right)\\
y = x \sinh \left( \ln x + C \right)}\)
I jest to poprawna odpowiedź.