Sprowadzanie do post. kanonicznej

Różniczkowalność, pochodna funkcji. Przebieg zmienności. Zadania optymalizacyjne. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku różniczkowego.
mrifk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 7 wrz 2007, o 22:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

Sprowadzanie do post. kanonicznej

Post autor: mrifk »

Witam.

Mam problem z takimi równaniami różniczkowymi cząstkowymi gdzie δ=0 - tym paraboliczny. Nie wiem jak wtedy dobrać nowe zmienne ξ i η. Dalej policzyć i doprowadzić do postaci kanonicznej już umiem.

zadanie 1)
\(\displaystyle{ yu''_{xx}-2\sqrt{xy}u''_{xy}+xu''_{yy}-xu'_{x}=0, x>0, y>0}\)

zadanie 2)
\(\displaystyle{ -u''_{xx}+2u''_{xy}-u''_{yy}-u'_{y}=0}\)

Mógłby mi to ktoś wytłumaczyć na tych przykładach? Albo choć rozwiązać
ODPOWIEDZ