Pomożecie?
Zadanie 1
Podczas procesu termodynamicznego do układu dostarczono ciepło o wartości 500 J. Jednocześnie układ wykonał pracę o wartości 300J. Oblicz zmianę energii wewnętrznej?
Zadanie2
Ze wzniesienia o wysokości 50 zjeżdża z szybkością początkową 20m/s samochód o masie 1500 kg. Oblicz ile ciepła wydzieli się do otoczenia podczas zatrzymania się tego samochodu u podnóża wzniesienia.
Zadanie 3
Duży młot o masie dwóch ton spada na sztabkę żelaza o masie 5 kg z szybkością 3m/s. Jaki będzie przyrost temperatury sztabki, jeżeli pobiera ona 60 % ciepła wydzielonego podczas uderzenia?
Zderzenie, energia potencjalna i kinetyczna, energia wewn.
Zderzenie, energia potencjalna i kinetyczna, energia wewn.
Ostatnio zmieniony 7 wrz 2007, o 22:44 przez anonimx, łącznie zmieniany 2 razy.
- PawelJan
- Użytkownik
- Posty: 971
- Rejestracja: 18 sie 2005, o 12:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Oleszyce/Kraków
- Pomógł: 209 razy
Zderzenie, energia potencjalna i kinetyczna, energia wewn.
1. ΔEw=Q-W, gdzie Q to dostarczone ciepło zaś W - praca wykonana przez układ.
2. Tyle ciepła się wydzieli, ile energii całkowitej ma samochód, bo cała energia przejdzie dzięki tarciu w ciepło. Q=Ek+Ep. Zsumuj potencjalną i kinetyczną energię samochodu na szczycie.
3. Znasz masę i prędkość młota - znasz jego energię kinetyczną. Przyjmijmy, że cała idzie na ciepło wydzielone, którego 0,6 pobiera sztabka. Masz więc obliczone ciepło Q, które sztabka pobierze. Jest ona wykonana z żelaza - a więc dajesz nura w tablice lub szperasz po Internecie, aby znaleźć ciepło właściwe żelaza. Znasz Cw, znasz masę sztabki, znasz ilość ciepła dostarczonego - zmianę temperatury liczysz ze wzorku Q=m*Cw*ΔT.
Następnym razem nie nazywaj tematu "Zadanie" bo Ci go ktoś usunie i jaki w tym sens?
2. Tyle ciepła się wydzieli, ile energii całkowitej ma samochód, bo cała energia przejdzie dzięki tarciu w ciepło. Q=Ek+Ep. Zsumuj potencjalną i kinetyczną energię samochodu na szczycie.
3. Znasz masę i prędkość młota - znasz jego energię kinetyczną. Przyjmijmy, że cała idzie na ciepło wydzielone, którego 0,6 pobiera sztabka. Masz więc obliczone ciepło Q, które sztabka pobierze. Jest ona wykonana z żelaza - a więc dajesz nura w tablice lub szperasz po Internecie, aby znaleźć ciepło właściwe żelaza. Znasz Cw, znasz masę sztabki, znasz ilość ciepła dostarczonego - zmianę temperatury liczysz ze wzorku Q=m*Cw*ΔT.
Następnym razem nie nazywaj tematu "Zadanie" bo Ci go ktoś usunie i jaki w tym sens?
Zderzenie, energia potencjalna i kinetyczna, energia wewn.
Będę pamiętać, słowo! A i dzięki wielkie za pomoc, teraz to czaję;)PawelJan pisze:Następnym razem nie nazywaj tematu "Zadanie" bo Ci go ktoś usunie i jaki w tym sens?