\(\displaystyle{ cos(2\alpha) q -\frac{1}{8}}\) , \(\displaystyle{ sin(\alpha) q \frac{3}{4}}\)
\(\displaystyle{ sin(2\alpha) =?}\)
Jaki kąt ?
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 6176
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2552 razy
- Pomógł: 673 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 1384
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 268 razy
Jaki kąt ?
\(\displaystyle{ sin^2(\alpha) q \frac{9}{16}}\) (*)
\(\displaystyle{ cos(2\alpha)=cos^2(\alpha)-sin^2(\alpha)}\)
\(\displaystyle{ cos^2(\alpha)+\frac{1}{8} q sin^2(\alpha) q \frac{9}{16}}\)
\(\displaystyle{ cos^2(\alpha) q \frac{7}{16}}\)
a z tego i z (*)
\(\displaystyle{ sin^2(\alpha) = \frac{9}{16}}\) oraz
\(\displaystyle{ cos^2(\alpha) = \frac{7}{16}}\)
dalej sobie poradzisz bez problemów
\(\displaystyle{ cos(2\alpha)=cos^2(\alpha)-sin^2(\alpha)}\)
\(\displaystyle{ cos^2(\alpha)+\frac{1}{8} q sin^2(\alpha) q \frac{9}{16}}\)
\(\displaystyle{ cos^2(\alpha) q \frac{7}{16}}\)
a z tego i z (*)
\(\displaystyle{ sin^2(\alpha) = \frac{9}{16}}\) oraz
\(\displaystyle{ cos^2(\alpha) = \frac{7}{16}}\)
dalej sobie poradzisz bez problemów