Obliczenia wytrzymałościowe słupa
-
- Użytkownik
- Posty: 509
- Rejestracja: 1 paź 2011, o 16:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 156 razy
- Pomógł: 3 razy
Obliczenia wytrzymałościowe słupa
Witam.
Mam problem ze znalezieniem informacji na temat wytrzymałości słupów podporowych. Mianowicie jest szereg równo rozmieszczonych słupów, na których zamontowany jest teownik, po którym będzie się coś poruszać o jakimś ciężarze \(\displaystyle{ G}\). Za pomocą jakiego wzoru obliczyć grubość ścianki słupa podporowego, aby konstrukcja się nie zawaliła? Załóżmy, ze słup na jakąś wysokość \(\displaystyle{ h}\)
Jeśli lepszym rozwiązaniem jest użycie pełnego profilu(bądź słupów w kształcie okręgu), to tez prosiłbym o pomoc.
Jak obliczyć także wytrzymałość teownika?
Znalazłem takie 2 wzory, lecz nie wiem czy są one dobre:
\(\displaystyle{ \frac{M}{M _{R} }+ \frac{N}{X \cdot N_{R} } \le 1}\)
[ciach]
W tym drugim obliczamy nośność czyli ciężar(masa) jaką może unieść ten element? Nie mam pojęcia co oznacza symbol \(\displaystyle{ f _{d}}\)
Mam tez podobny wzór lecz uwzględniający także wyboczenie:
[ciach]
Dziękuję i pozdrawiam.
Mam problem ze znalezieniem informacji na temat wytrzymałości słupów podporowych. Mianowicie jest szereg równo rozmieszczonych słupów, na których zamontowany jest teownik, po którym będzie się coś poruszać o jakimś ciężarze \(\displaystyle{ G}\). Za pomocą jakiego wzoru obliczyć grubość ścianki słupa podporowego, aby konstrukcja się nie zawaliła? Załóżmy, ze słup na jakąś wysokość \(\displaystyle{ h}\)
Jeśli lepszym rozwiązaniem jest użycie pełnego profilu(bądź słupów w kształcie okręgu), to tez prosiłbym o pomoc.
Jak obliczyć także wytrzymałość teownika?
Znalazłem takie 2 wzory, lecz nie wiem czy są one dobre:
\(\displaystyle{ \frac{M}{M _{R} }+ \frac{N}{X \cdot N_{R} } \le 1}\)
[ciach]
W tym drugim obliczamy nośność czyli ciężar(masa) jaką może unieść ten element? Nie mam pojęcia co oznacza symbol \(\displaystyle{ f _{d}}\)
Mam tez podobny wzór lecz uwzględniający także wyboczenie:
[ciach]
Dziękuję i pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 1 paź 2016, o 17:03 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieregulaminowy zapis - obrazki zamiast zapisu w LaTeX-u.
Powód: Nieregulaminowy zapis - obrazki zamiast zapisu w LaTeX-u.
-
- Użytkownik
- Posty: 509
- Rejestracja: 1 paź 2011, o 16:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 156 razy
- Pomógł: 3 razy
Obliczenia wytrzymałościowe słupa
Nacisk to 5 ton.
Oto moje obliczenia. Prosiłbym o sprawdzenie oraz nakierowanie mnie co poprawić. Myślałem nad zastosowaniem wydrążonego profilu \(\displaystyle{ 50mm ^{2}}\) i grubości ścianki \(\displaystyle{ 5mm}\), lecz po obliczeniu wszystkiego wychodzi mi smukłość ponad 250, a tabela którą posiadam ogranicza mnie do 150 i nie mam skąd wziąć współczynnika wyboczenia..
-
- Użytkownik
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 758 razy
Obliczenia wytrzymałościowe słupa
Sprawdzenie? Czego? Przecież nie podałeś wysokości i materiału słupów.
Ja przyjąłbym współczynnik wyboczenia (oznaczany często jako \(\displaystyle{ \mu}\)) równy:
Czyli „rura”, ale jaka? Okrągła, kwadratowa, prostokątna? Dla prostokątnej ważne jest usytuowanie osi bezwładności, względem której moment jest mniejszy.Warlok20 pisze:Myślałem nad zastosowaniem wydrążonego profilu \(\displaystyle{ 50mm ^{2}}\) i grubości ścianki \(\displaystyle{ 5mm}\)
Ja przyjąłbym współczynnik wyboczenia (oznaczany często jako \(\displaystyle{ \mu}\)) równy:
- \(\displaystyle{ \mu=2}\) – w kierunki prostopadłym do „estakady”,
\(\displaystyle{ \mu=1}\) – w kierunki równoległym do „estakady”.
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
Obliczenia wytrzymałościowe słupa
Obowiązująca jest tu Polska Norma PN-90/B-03200 Konstrukcje stalowe. Obliczenie statyczne i projektowanie, zaktualizowana na stan dziś obowiązujący.
Dla zorientowania się jak oblicz się podobne konstrukcje warto zaglądnąć do:
- Z. Boretti, W. Bogucki, S. Gajowniczek, W Hryniewiecka Przykłady obliczeń konstrukcji stalowych. Wyd. Arkady.
- Mikołaj Żyburtowicz, Przykłady obliczeń konstrukcji stalowych.
Projektowana konstrukcja robi wrażenie podtorza na estakadzie i jako taka podlega (najpewniej) właściwym organom dozorowym zarówno projektowanie jak i wykonanie oraz odbiór i dopuszczenie do użytkowania.
W.Kr.
PS. Przepraszam Kolegę, ale nie podejmę się podpowiadania i sprawdzania poprawności obliczeń.
Dla zorientowania się jak oblicz się podobne konstrukcje warto zaglądnąć do:
- Z. Boretti, W. Bogucki, S. Gajowniczek, W Hryniewiecka Przykłady obliczeń konstrukcji stalowych. Wyd. Arkady.
- Mikołaj Żyburtowicz, Przykłady obliczeń konstrukcji stalowych.
Projektowana konstrukcja robi wrażenie podtorza na estakadzie i jako taka podlega (najpewniej) właściwym organom dozorowym zarówno projektowanie jak i wykonanie oraz odbiór i dopuszczenie do użytkowania.
W.Kr.
PS. Przepraszam Kolegę, ale nie podejmę się podpowiadania i sprawdzania poprawności obliczeń.
-
- Użytkownik
- Posty: 509
- Rejestracja: 1 paź 2011, o 16:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 156 razy
- Pomógł: 3 razy
Obliczenia wytrzymałościowe słupa
Materiał to St3S , wysokość słupa to 4 metry. Chciałbym użyć kwadratowej wydrążonej rury, lecz nie wiem jak policzyć jej nośność/wytrzymałość.
Czyli prZyjmując \(\displaystyle{ u=1}\) nie musiałbym obliczać smukłości, ani korzystać z tabel?
Co do tych książek to będę je mógł mieć dopiero w poniedziałek.
Pozdrawiam
Czyli prZyjmując \(\displaystyle{ u=1}\) nie musiałbym obliczać smukłości, ani korzystać z tabel?
Co do tych książek to będę je mógł mieć dopiero w poniedziałek.
Pozdrawiam
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
Obliczenia wytrzymałościowe słupa
Przepraszam, że to napiszę, ale po przeczytaniu zdania: "Czyli prZyjmując \(\displaystyle{ u=1}\) nie musiałbym obliczać smukłości, ani korzystać z tabel?"
polecam zapoznanie się z wytrzymałością ściskanych prętów smukłych. (słup to też pręt).
W.Kr.
PS.
Problem może Kolega postawić na grupie dyskusyjnej
pl.sci.inzynieria
Tam są inżynierowie nie mniej biegli w konstrukcjach stalowych.
polecam zapoznanie się z wytrzymałością ściskanych prętów smukłych. (słup to też pręt).
W.Kr.
PS.
Problem może Kolega postawić na grupie dyskusyjnej
pl.sci.inzynieria
Tam są inżynierowie nie mniej biegli w konstrukcjach stalowych.
-
- Użytkownik
- Posty: 509
- Rejestracja: 1 paź 2011, o 16:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 156 razy
- Pomógł: 3 razy
Obliczenia wytrzymałościowe słupa
Czyli mogę obliczyć wytrzymałość mojej belki ze wzoru:
\(\displaystyle{ \sigma _{max}= \frac{F}{A} \le k _{c}}\)
\(\displaystyle{ k _{c}= \frac{R _{e} }{n _{e} }}\)
Tylko zastanawia mnie czy długość belki nie ma wpływu na wytrzymałość?
\(\displaystyle{ \sigma _{max}= \frac{F}{A} \le k _{c}}\)
\(\displaystyle{ k _{c}= \frac{R _{e} }{n _{e} }}\)
Tylko zastanawia mnie czy długość belki nie ma wpływu na wytrzymałość?
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 509
- Rejestracja: 1 paź 2011, o 16:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 156 razy
- Pomógł: 3 razy
Obliczenia wytrzymałościowe słupa
No to powracając do początkowych rozważań:
Siła działająca na słup to \(\displaystyle{ 49033,25N}\)
Wysokość słupa \(\displaystyle{ 4000mm}\)
Słup \(\displaystyle{ 100 \times 100}\) o grubości ścianki \(\displaystyle{ 6mm}\)
Nośność obliczeniowa przekroju:
\(\displaystyle{ A=100 ^{2}-94 ^{2}=1164mm ^{2}}\)
\(\displaystyle{ N _{Rc}= \psi Af _{d}=1 \cdot 1164 \cdot 215=250260N}\)
\(\displaystyle{ s= \frac{ul _{s} }{ \sqrt{ \frac{J}{A} } }= \frac{4000 \cdot 1}{ \sqrt{ \frac{ \frac{100 ^{4}-94 ^{4} }{12} }{1164} } }=100,961}\)
Współczynnik wyboczeniowy przyjmuję:
\(\displaystyle{ \varphi=0,550}\)
Nośność elementu z uwzględnieniem wyboczenia:
\(\displaystyle{ \frac{N}{\varphi N _{Rc}} \le 1}\)
\(\displaystyle{ \frac{49033,25}{0,550 \cdot 250260}=0,1959}\)
Uwzględniona długość i wyboczenie belki.
Siła działająca na słup to \(\displaystyle{ 49033,25N}\)
Wysokość słupa \(\displaystyle{ 4000mm}\)
Słup \(\displaystyle{ 100 \times 100}\) o grubości ścianki \(\displaystyle{ 6mm}\)
Nośność obliczeniowa przekroju:
\(\displaystyle{ A=100 ^{2}-94 ^{2}=1164mm ^{2}}\)
\(\displaystyle{ N _{Rc}= \psi Af _{d}=1 \cdot 1164 \cdot 215=250260N}\)
\(\displaystyle{ s= \frac{ul _{s} }{ \sqrt{ \frac{J}{A} } }= \frac{4000 \cdot 1}{ \sqrt{ \frac{ \frac{100 ^{4}-94 ^{4} }{12} }{1164} } }=100,961}\)
Współczynnik wyboczeniowy przyjmuję:
\(\displaystyle{ \varphi=0,550}\)
Nośność elementu z uwzględnieniem wyboczenia:
\(\displaystyle{ \frac{N}{\varphi N _{Rc}} \le 1}\)
\(\displaystyle{ \frac{49033,25}{0,550 \cdot 250260}=0,1959}\)
Uwzględniona długość i wyboczenie belki.