Liczby tworzące ciąg arytmetyczny.
-
- Użytkownik
- Posty: 278
- Rejestracja: 17 lut 2007, o 18:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 42 razy
Liczby tworzące ciąg arytmetyczny.
Trzy liczby, które tworzą ciąg arytmetyczny, dają w sumie 39. Jeśli od pierwszej i od trzeciej liczby odjąć 3, a od drugiej 5, to otrzymane różnice utworzą ciąg geometryczny. Znajdź liczby tworzące ciąg arytmetyczny.
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1822 razy
Liczby tworzące ciąg arytmetyczny.
\(\displaystyle{ a,a+r,a+2r\leftarrow\ arytm.\\
a-3,a+r-5,a+2r-3\leftarrow\ geomt.\\
\begin{cases} 3a+3r=39\\(a+r-5)^2=(a-3)(a+2r-3)\end{cases}\\
\begin{cases} r=13-a\\(a+r-5)^2=(a-3)(a+2r-3)\end{cases}\\
(a+13-a-5)^2=(a-3)[a+2(13-a)-3]\\
64=(a-3)(-a+23)\\
64=-a^2+23a+3a-69\\
a^2-26a+133=0\\
\Delta=676-532=144\ \ \sqrt{\Delta}=12\\
a_1=7\qquad a_2=19}\)
Dalej dasz rade. POZDRO
a-3,a+r-5,a+2r-3\leftarrow\ geomt.\\
\begin{cases} 3a+3r=39\\(a+r-5)^2=(a-3)(a+2r-3)\end{cases}\\
\begin{cases} r=13-a\\(a+r-5)^2=(a-3)(a+2r-3)\end{cases}\\
(a+13-a-5)^2=(a-3)[a+2(13-a)-3]\\
64=(a-3)(-a+23)\\
64=-a^2+23a+3a-69\\
a^2-26a+133=0\\
\Delta=676-532=144\ \ \sqrt{\Delta}=12\\
a_1=7\qquad a_2=19}\)
Dalej dasz rade. POZDRO
-
- Użytkownik
- Posty: 1384
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 268 razy
Liczby tworzące ciąg arytmetyczny.
\(\displaystyle{ \begin{cases} a_{1}+a_{2}+a_{3}=39\\a_{2}-a_{1}=a_{3}-a_{2}\\\frac{a_{2}-5}{a_{1}-3}=\frac{a_{3}-3}{a_{2}-5} \end{cases}}\)
trzy równania z trzema niewiadomymi.. lecim
trzy równania z trzema niewiadomymi.. lecim