oblicz szybkość średnią - zadanie
-
- Użytkownik
- Posty: 50
- Rejestracja: 15 paź 2006, o 23:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Pajęczno
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 1 raz
oblicz szybkość średnią - zadanie
Motocyklista z miasta A do B poruszał się z szybkością 40 km/h. Drogę powrotną przebył z prędkością 70 km/h. Oblicz szybkość średnią motocyklisty na całej trasie.
Proszę pomózcie
Proszę pomózcie
-
- Użytkownik
- Posty: 35
- Rejestracja: 7 maja 2007, o 16:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Płock
- Pomógł: 10 razy
oblicz szybkość średnią - zadanie
skorzystaj ze wzoru na szybkość średnią
\(\displaystyle{ v_sr=\frac{2v_1v_2}{v_1+v_2}}\)
Jeśli nie znasz tego wzoru to mogę wyprowadzić jeśli chcesz.
\(\displaystyle{ v_sr=\frac{2v_1v_2}{v_1+v_2}}\)
Jeśli nie znasz tego wzoru to mogę wyprowadzić jeśli chcesz.
-
- Użytkownik
- Posty: 3393
- Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 466 razy
- Pomógł: 197 razy
oblicz szybkość średnią - zadanie
s-droga z A do B
\(\displaystyle{ t=\frac{s}{v_1}+\frac{s}{v_2}=s(\frac{v_1+v_2}{v_1v_2})}\)
\(\displaystyle{ v=\frac{2s}{t}\\v=\frac{2s}{s(\frac{v_1+v_2}{v_1v_2})}=\frac{2v_1v_2}{v_x+v_1}}\)
\(\displaystyle{ t=\frac{s}{v_1}+\frac{s}{v_2}=s(\frac{v_1+v_2}{v_1v_2})}\)
\(\displaystyle{ v=\frac{2s}{t}\\v=\frac{2s}{s(\frac{v_1+v_2}{v_1v_2})}=\frac{2v_1v_2}{v_x+v_1}}\)
- mx2
- Użytkownik
- Posty: 554
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 19:43
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 108 razy
oblicz szybkość średnią - zadanie
\(\displaystyle{ v_sr=\frac{2v_1v_2}{v_1+v_2}}\)
\(\displaystyle{ v_sr=\frac{2\cdot40km/h \ \ 70km/h}{40km/h+70km/h}}\)
\(\displaystyle{ v_sr=\frac{80km/h \ \ 70km/h}{110km/h}}\)
\(\displaystyle{ v_sr=\frac{5600km^2/h^2}{110km/h}}\)
\(\displaystyle{ v_sr=50.90km/h}\)
BTW. Czy nie uwazasz ze 1.6km/h to troche za malo ?
\(\displaystyle{ v_sr=\frac{2\cdot40km/h \ \ 70km/h}{40km/h+70km/h}}\)
\(\displaystyle{ v_sr=\frac{80km/h \ \ 70km/h}{110km/h}}\)
\(\displaystyle{ v_sr=\frac{5600km^2/h^2}{110km/h}}\)
\(\displaystyle{ v_sr=50.90km/h}\)
BTW. Czy nie uwazasz ze 1.6km/h to troche za malo ?