całka podwójna
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 12 sie 2007, o 16:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pomorskie
całka podwójna
Witam! Czy ktoś moze mi powiedzieć jak się oblicza następujące zad:
Przedstawić we współrzędnych biegunowych obszar \(\displaystyle{ D={x^{2}+y^{2} q 9 , x q 0}\)
Następnie obliczyć \(\displaystyle{ \iint_{D}xdxdy}\)
Czy całka do którą mamy obliczyć wygląda w ten sposób?
\(\displaystyle{ \int_{-3}^{3}dy\int_{0}^{\sqrt{9-y^{2}}}xdx}\)
Przedstawić we współrzędnych biegunowych obszar \(\displaystyle{ D={x^{2}+y^{2} q 9 , x q 0}\)
Następnie obliczyć \(\displaystyle{ \iint_{D}xdxdy}\)
Czy całka do którą mamy obliczyć wygląda w ten sposób?
\(\displaystyle{ \int_{-3}^{3}dy\int_{0}^{\sqrt{9-y^{2}}}xdx}\)
Ostatnio zmieniony 7 wrz 2007, o 17:43 przez delfaro, łącznie zmieniany 1 raz.
- qaz
- Użytkownik
- Posty: 486
- Rejestracja: 28 paź 2006, o 21:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gobbos' Kingdom
- Podziękował: 311 razy
- Pomógł: 5 razy
całka podwójna
wygląda: \(\displaystyle{ \int_{0}^{\pi}d\varphi t_{0}^{3}r^2\cos{\varphi}}\) po zamianie na współrzędne biegunowe, czyli wstawiając:
\(\displaystyle{ x=r\cos{\varphi}}\)
\(\displaystyle{ y=r\sin{\varphi}}\)
trzeba opisać tym obszar całkowania i funkcje podcałkową plus funkcję podcałkową pomnożyć przez moduł jakobianu przekształcenia, który tutaj (dla wsp. biegunowych) wygląda: \(\displaystyle{ r}\)
Bez zmiany na biegunowe, jest tak jak napisales ... nie zauwazylam wczesniej warunku co do x-ksa ...
\(\displaystyle{ x=r\cos{\varphi}}\)
\(\displaystyle{ y=r\sin{\varphi}}\)
trzeba opisać tym obszar całkowania i funkcje podcałkową plus funkcję podcałkową pomnożyć przez moduł jakobianu przekształcenia, który tutaj (dla wsp. biegunowych) wygląda: \(\displaystyle{ r}\)
Bez zmiany na biegunowe, jest tak jak napisales ... nie zauwazylam wczesniej warunku co do x-ksa ...
Ostatnio zmieniony 7 wrz 2007, o 19:48 przez qaz, łącznie zmieniany 1 raz.