Poprawność zdania

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
pg2464
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 68
Rejestracja: 26 lut 2014, o 23:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 11 razy

Poprawność zdania

Post autor: pg2464 »

Witam, proszę o pomoc, muszę wskazać czy poniższe zdania są prawdziwe

a) \(\displaystyle{ \left| X\times X\times X\right| = \left| X ^{3} \right|}\)
b) \(\displaystyle{ \left| X\times X\times X\right| = \left| X \right|^{3}}\)
c) jesli \(\displaystyle{ m,n \in \NN}\) są liczbami względnie pierwszymi, to przynajmniej jedna z liczb \(\displaystyle{ m-n; \frac{m}{n}}\) jest nieparzysta;
Ostatnio zmieniony 21 wrz 2016, o 21:53 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22486
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 3858 razy

Poprawność zdania

Post autor: a4karo »

No i jakie masz pomysły? (co to jest \(\displaystyle{ x}\)? chodziło Ci o symbol mnożenia cdot ?)
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36198
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5348 razy

Poprawność zdania

Post autor: Jan Kraszewski »

pg2464 pisze:c) jesli \(\displaystyle{ m,n \in \NN}\) są liczbami względnie pierwszymi, to przynajmniej jedna z liczb \(\displaystyle{ m-n; \frac{m}{n}}\) jest nieparzysta;
Na pewno tak? Bo to zadanie ma umiarkowany sens, własność bycia bądź nie liczbą nieparzystą przysługuje liczbom całkowitym.

No i w pierwszych dwóch wypadałoby doprecyzować, o co Ci chodzi.

JK
pg2464
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 68
Rejestracja: 26 lut 2014, o 23:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 11 razy

Poprawność zdania

Post autor: pg2464 »

Jan Kraszewski pisze: No i w pierwszych dwóch wypadałoby doprecyzować, o co Ci chodzi.
W każdym punkcie muszę zaznaczyć czy to jest prawda, w pierwszych dwóch przypadkach muszę powiedzieć czy równość jest prawdziwa
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22486
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 3858 razy

Poprawność zdania

Post autor: a4karo »

A \(\displaystyle{ X}\) to co? Liczby, zbiory?
pg2464
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 68
Rejestracja: 26 lut 2014, o 23:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 11 razy

Poprawność zdania

Post autor: pg2464 »

tak, to są zbiory
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36198
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5348 razy

Poprawność zdania

Post autor: Jan Kraszewski »

pg2464 pisze:W każdym punkcie muszę zaznaczyć czy to jest prawda,
A kto zadał to niespecjalnie sensowne pytanie trzecie? Bo uważam, że stwierdzenie "liczba \(\displaystyle{ \frac{3}{4}}\) nie jest nieparzysta" jest raczej bezsensowne niż prawdziwe.

JK
ODPOWIEDZ