moze ktoś mi to wyliczyć??
Obliczyć mase koła o promieniu R, jeśli \(\displaystyle{ \rho= \sqrt{x^2+y^2}}\)
Po co taka duża czcionka była? Ponadto zapoznaj się z https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=28951
luka52
Masa koła
-
- Użytkownik
- Posty: 8601
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 1816 razy
Masa koła
Od razu we współrzędnych biegunowych można masę koła wyrazić jako
\(\displaystyle{ M = t \limits_0^{2 \pi} \, \mbox{d}\theta t\limits_0^R \rho^2 \, \mbox{d}\rho = \ldots}\)
\(\displaystyle{ M = t \limits_0^{2 \pi} \, \mbox{d}\theta t\limits_0^R \rho^2 \, \mbox{d}\rho = \ldots}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 8601
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 1816 razy
Masa koła
Jest to po prostu całkowanie po kole o promieniu jeden we współrzędnych biegunowych.
Jedno \(\displaystyle{ \rho}\) pochodzi od gęstości, a drugie to jakobian zmiany zmiennych.
Jedno \(\displaystyle{ \rho}\) pochodzi od gęstości, a drugie to jakobian zmiany zmiennych.