Mam całkę podwójną z funkcji \(\displaystyle{ xy^2}\) po obszarze danym nierównościami: \(\displaystyle{ 0 qslant x qslant \pi, 0 qslant y qslant \sin{x}}\)
czy wyglądać ona będzie tak:
\(\displaystyle{ \int\limits_{0}^{1} dy t\limits_{\arcsin{y}}^{\pi - \arcsin{y}}y^2x dx}\)
PS. musi być właśnie jako obszar normalny względem osi \(\displaystyle{ OY}\)
Prosze o sprawdzenie ...
całka podwójna
- scyth
- Gość Specjalny
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
całka podwójna
?PS. musi być właśnie jako obszar normalny względem osi OY
Dlaczego? Przecież to nie ma znaczenia czy całkę sobie policzysz "do lewej" czy "w dół" skoro i tak liczysz ten sam obszar. Chyba, że ktoś celowo chce urtudnić, ale wtedy żeby sprawdzić możesz sobie policzyć prostszą wersję. Mi licząc prostszą wersją wyszło \(\displaystyle{ \frac{2\pi}{3}}\).
- qaz
- Użytkownik
- Posty: 486
- Rejestracja: 28 paź 2006, o 21:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gobbos' Kingdom
- Podziękował: 311 razy
- Pomógł: 5 razy
całka podwójna
wynik to \(\displaystyle{ \frac{2\pi}{9}}\) chcialam pocwiczyc w sposób bardziej hmmmmmm oryginalny i uzyskać sprawdzenie takiej akurat postaci
PS. całka dla momentu bezwładności to była, względem osi OX-a...
PS. całka dla momentu bezwładności to była, względem osi OX-a...