1. Zarabiałem 200zł. Podwyższono zapłatę do 225zł. O ile % wzrosła zapłata?
2. Są dwie liczby 28 i 43
a) o ile % liczba pierwsza jest mniejsza od drugiej p1,2?
b) o ile % liczba pierwsza jest większa od drugiej p2,1?
Temat poprawiłam.
Odsyłam do regulaminu.
ariadna
Zarobki, o ile mniejsza/większa
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 6 wrz 2007, o 18:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Olsztyn
- Podziękował: 1 raz
Zarobki, o ile mniejsza/większa
Ostatnio zmieniony 6 wrz 2007, o 23:17 przez chomik0014, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Gość Specjalny
- Posty: 2234
- Rejestracja: 26 paź 2006, o 18:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 389 razy
Zarobki, o ile mniejsza/większa
1) Wzrosła o \(\displaystyle{ \frac{25}{200}=\frac{1}{8}}\) czyli 12,5%
2)
a)o \(\displaystyle{ \frac{43-28}{43}=\frac{15}{43}}\) czyli o około 35%
b)o \(\displaystyle{ \frac{43-28}{28}=\frac{15}{28}}\), czyli o około 53%
2)
a)o \(\displaystyle{ \frac{43-28}{43}=\frac{15}{43}}\) czyli o około 35%
b)o \(\displaystyle{ \frac{43-28}{28}=\frac{15}{28}}\), czyli o około 53%