Witam
Proszę o pomoc w poniższych zadaniach
1)Ludzie mrugają przeciętnie co 10 sekund przyczym każde mrugnięcie trwa \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\) sekundy. Ile czasu w ciągu 12 godzin zajmuje nam mruganie. Wynik podaj w minutach.
2)Jeżeli w czasie 1 minuty człowiek przeszedł 100 metrów to ile kilometrów przejdzie w ciągu 1 godziny?
3)Prędkośc statku wynosi 20 węzłów gdzie jeden węzeł wynosi 1 mila morska/h, a jedna mila morska wynosi 1852 metry. Ile kilometrów przepływa statek w ciągu jednej doby?
Trzy zadania
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
Trzy zadania
1)
\(\displaystyle{ 10sek\ \ -\ \ \frac{1}{3}sek.\\
43200sek\ \ -\ \ x\\
x=\frac{43200\cdot \frac{1}{3}}{10}sek.=1440sek.=24min.}\)
2)
\(\displaystyle{ 1min.\ \ -\ \ 100m\\
60min.\ \ -\ \ x\\
x=\frac{60\cdot 100}{1}m=6000m=6km}\)
3)
\(\displaystyle{ 20milM\ \ -\ \ 1h\\
x\ \ -\ \ 24h\\
x=20\cdot 24 miM=480milM=480\cdot 1852m=888960m=888,96km}\)
POZDRO
\(\displaystyle{ 10sek\ \ -\ \ \frac{1}{3}sek.\\
43200sek\ \ -\ \ x\\
x=\frac{43200\cdot \frac{1}{3}}{10}sek.=1440sek.=24min.}\)
2)
\(\displaystyle{ 1min.\ \ -\ \ 100m\\
60min.\ \ -\ \ x\\
x=\frac{60\cdot 100}{1}m=6000m=6km}\)
3)
\(\displaystyle{ 20milM\ \ -\ \ 1h\\
x\ \ -\ \ 24h\\
x=20\cdot 24 miM=480milM=480\cdot 1852m=888960m=888,96km}\)
POZDRO