punkty wspólne i parametry
-
- Użytkownik
- Posty: 128
- Rejestracja: 6 wrz 2007, o 19:59
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: :)
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 6 razy
punkty wspólne i parametry
Proszę o pomoc w zadaniu :
Dane sa funkcje f i g:
f(x) : \(\displaystyle{ |(x-3)^2 - 1 |}\)
g(x) : \(\displaystyle{ -(x-3)^2 + k}\)
Dla jakiej wartości parametru k wykresy tych funkcji mają :
a) dwa p-kty wspólne
b) wiele p-któw wspólnych
?
Z góry dzięki
Poprawiam zapis. Polecam zapoznanie się z Instrukcją LaTeXa. Calasilyar
Dane sa funkcje f i g:
f(x) : \(\displaystyle{ |(x-3)^2 - 1 |}\)
g(x) : \(\displaystyle{ -(x-3)^2 + k}\)
Dla jakiej wartości parametru k wykresy tych funkcji mają :
a) dwa p-kty wspólne
b) wiele p-któw wspólnych
?
Z góry dzięki
Poprawiam zapis. Polecam zapoznanie się z Instrukcją LaTeXa. Calasilyar
Ostatnio zmieniony 6 wrz 2007, o 20:13 przez damalu, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 1384
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 268 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 128
- Rejestracja: 6 wrz 2007, o 19:59
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: :)
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 6 razy
punkty wspólne i parametry
tyle mam w odpowiedzi w podręczniku. a jakoś algebraicznie da się to wyliczyć, bo ja tu rozpatruję przypadki z wartości bezwzględnej i wogóle...
- Jestemfajny
- Użytkownik
- Posty: 187
- Rejestracja: 22 lis 2006, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: AGH
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 36 razy
punkty wspólne i parametry
Najlepiej narysowac, i ladnie widac
dla k>1 wykres ma dwa punkty wspólne
dla k=1 wykres ma wiele puntków wspólnych.
dla k>1 wykres ma dwa punkty wspólne
dla k=1 wykres ma wiele puntków wspólnych.
- Jestemfajny
- Użytkownik
- Posty: 187
- Rejestracja: 22 lis 2006, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: AGH
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 36 razy
punkty wspólne i parametry
Najpierw narysuj sobie wykres funkcji F(x)
potem narysuj g(x) przy założeniu że k=0;
zwiększając k jakby podnosimy wykres(przesuwając wieszcholoek o wektor[0,k]) wtedy ładnie widac kiedy wykresy sie przecinaja a kiedy na siebie zachodzą.
potem narysuj g(x) przy założeniu że k=0;
zwiększając k jakby podnosimy wykres(przesuwając wieszcholoek o wektor[0,k]) wtedy ładnie widac kiedy wykresy sie przecinaja a kiedy na siebie zachodzą.
-
- Użytkownik
- Posty: 1384
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 268 razy
punkty wspólne i parametry
można spróbować przyrównać jakoś 
\(\displaystyle{ |(x-3)^2 - 1 |= -(x-3)^2 + k}\)
trzeba rozwiązać \(\displaystyle{ (x-3)^2-1=x^2-6x+8}\)
\(\displaystyle{ \Delta=36-32=4}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{\Delta}=2}\)
\(\displaystyle{ x_1=4}\)
\(\displaystyle{ x_2=2}\)
teraz nasze równanie przyjmuje postać:
\(\displaystyle{ \begin{cases} (x-3)^2 - 1=-(x-3)^2 + k \hbox{ dla } x\in(-\infty;2>\cup1 \(\displaystyle{ \Delta>0}\);
dla k=1 jeden pkt wspólny + wiele z przypadku drugiego
jakoś tak to chyba się powinno robić }\)

\(\displaystyle{ |(x-3)^2 - 1 |= -(x-3)^2 + k}\)
trzeba rozwiązać \(\displaystyle{ (x-3)^2-1=x^2-6x+8}\)
\(\displaystyle{ \Delta=36-32=4}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{\Delta}=2}\)
\(\displaystyle{ x_1=4}\)
\(\displaystyle{ x_2=2}\)
teraz nasze równanie przyjmuje postać:
\(\displaystyle{ \begin{cases} (x-3)^2 - 1=-(x-3)^2 + k \hbox{ dla } x\in(-\infty;2>\cup1 \(\displaystyle{ \Delta>0}\);
dla k=1 jeden pkt wspólny + wiele z przypadku drugiego
jakoś tak to chyba się powinno robić }\)