Dzielenie wielomianu za pomoca schematu Hornera
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 6 wrz 2007, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Legnica
- Podziękował: 1 raz
Dzielenie wielomianu za pomoca schematu Hornera
Ogolnie algorytm znam-fajniejszy niz ten zwykly
i dlatego mam pytanie-co jesli nie dzielimy przez wielomian stopnia 1 tylko np 2...czy przestaje działac?
no ja słaby jestem jezykowo wiec rzuce przykladem bo z mojej pisaniny tak łatwo wywnioskowac sie nic nie da
\(\displaystyle{ (x^5+3x^3+2x):(x^2+1)}\)
Poprawiam temat. Calasilyar
i dlatego mam pytanie-co jesli nie dzielimy przez wielomian stopnia 1 tylko np 2...czy przestaje działac?
no ja słaby jestem jezykowo wiec rzuce przykladem bo z mojej pisaniny tak łatwo wywnioskowac sie nic nie da
\(\displaystyle{ (x^5+3x^3+2x):(x^2+1)}\)
Poprawiam temat. Calasilyar
Ostatnio zmieniony 6 wrz 2007, o 20:04 przez kisiello210, łącznie zmieniany 2 razy.
- Sylwek
- Gość Specjalny
- Posty: 2711
- Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 155 razy
- Pomógł: 654 razy
Dzielenie wielomianu za pomoca schematu Hornera
Tutaj nie możesz korzystać ze schematu Hornera, bo on (przynajmniej wg mojej wiedzy licealnej) jest przeznaczony do dzielenia wielomianu przez jednomian. Tutaj musisz wykonać zwykłe dzielenie wielomianów. Wychodzi:
\(\displaystyle{ (x^5+3x^3+2x):(x^2+1)=x^3+2x}\)
\(\displaystyle{ (x^5+3x^3+2x):(x^2+1)=x^3+2x}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 6 wrz 2007, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Legnica
- Podziękował: 1 raz
Dzielenie wielomianu za pomoca schematu Hornera
okej okej
no wlasnie z mojej tez tak wynika
a jednak -podobno mozna
obliczyc to umiem wiec wyniku nie potrzebuje aczkolwiec oplaca sie wiedziec wiecej niz inni
no wlasnie z mojej tez tak wynika
a jednak -podobno mozna
obliczyc to umiem wiec wyniku nie potrzebuje aczkolwiec oplaca sie wiedziec wiecej niz inni
- Lorek
- Gość Specjalny
- Posty: 7149
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
Dzielenie wielomianu za pomoca schematu Hornera
Na upartego to możesz podzielić przez dwumian \(\displaystyle{ x-i}\) a potem\(\displaystyle{ x+i}\) (albo na odwrót) i wyjdzie
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 24 sty 2007, o 20:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice
- Pomógł: 1 raz
Dzielenie wielomianu za pomoca schematu Hornera
na upartego to chyba \(\displaystyle{ x^{2}+1}\) nie da się przedstawić jako \(\displaystyle{ (x+i)*(x-i)}\)
-
- Gość Specjalny
- Posty: 2234
- Rejestracja: 26 paź 2006, o 18:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 389 razy
Dzielenie wielomianu za pomoca schematu Hornera
Na pewno?:Lewy pisze:na upartego to chyba \(\displaystyle{ x^{2}+1}\) nie da się przedstawić jako \(\displaystyle{ (x+i)*(x-i)}\)
\(\displaystyle{ (x-i)(x+i)=x^{2}-ix+ix-i^{2}=x^{2}-(-1)=x^{2}+1}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 280
- Rejestracja: 30 mar 2007, o 20:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kartuzy
- Podziękował: 112 razy
- Pomógł: 1 raz