Uprość wyrażenie
-
- Gość Specjalny
- Posty: 2234
- Rejestracja: 26 paź 2006, o 18:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 389 razy
Uprość wyrażenie
Skorzystaj tu ze wzoru:\(\displaystyle{ a^{2}-b^{2}=(a-b)(a+b)}\)
\(\displaystyle{ (x+\sqrt{2})^{4}-(x-\sqrt{2})^{4}=((x+\sqrt{2})^{2}+(x-\sqrt{2})^{2}))((x+\sqrt{2})^{2}+(x-\sqrt{2})^{2})}\)
itd.
\(\displaystyle{ (x+\sqrt{2})^{4}-(x-\sqrt{2})^{4}=((x+\sqrt{2})^{2}+(x-\sqrt{2})^{2}))((x+\sqrt{2})^{2}+(x-\sqrt{2})^{2})}\)
itd.
Ostatnio zmieniony 6 wrz 2007, o 20:03 przez Piotr Rutkowski, łącznie zmieniany 1 raz.
- Calasilyar
- Gość Specjalny
- Posty: 2656
- Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 410 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 6 wrz 2007, o 19:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: B-stok
- Podziękował: 12 razy
Uprość wyrażenie
Dzięki. Ale tu:
\(\displaystyle{ (x+\sqrt{2})^{4}-(x-\sqrt{2})^{4}=((x+\sqrt{2})^{2}+(x-\sqrt{2})^{2}))((x+\sqrt{2})^{2}+(x-\sqrt{2})^{2})}\)
chyba znak pomyliłeś:
\(\displaystyle{ (x+\sqrt{2})^{4}-(x-\sqrt{2})^{4}=((x+\sqrt{2})^{2} - (x-\sqrt{2})^{2}))((x+\sqrt{2})^{2}+(x-\sqrt{2})^{2})}\)
Tak myślałem, że łatwe tylko jakoś nie mogłem tego zauważyć ;]
\(\displaystyle{ (x+\sqrt{2})^{4}-(x-\sqrt{2})^{4}=((x+\sqrt{2})^{2}+(x-\sqrt{2})^{2}))((x+\sqrt{2})^{2}+(x-\sqrt{2})^{2})}\)
chyba znak pomyliłeś:
\(\displaystyle{ (x+\sqrt{2})^{4}-(x-\sqrt{2})^{4}=((x+\sqrt{2})^{2} - (x-\sqrt{2})^{2}))((x+\sqrt{2})^{2}+(x-\sqrt{2})^{2})}\)
Tak myślałem, że łatwe tylko jakoś nie mogłem tego zauważyć ;]
-
- Gość Specjalny
- Posty: 2234
- Rejestracja: 26 paź 2006, o 18:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 389 razy