2 zadania z wielomianów
- RyHoO16
- Gość Specjalny
- Posty: 1822
- Rejestracja: 22 paź 2006, o 20:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: WLKP
- Podziękował: 46 razy
- Pomógł: 487 razy
2 zadania z wielomianów
Dane są wielomiany:
\(\displaystyle{ F(x)=2x-3,\ \ \ \ G(x)=x^2+bx+c,\ \ \ \ W(x)=2x^3+x^2-8x+3}\)
Wyznacz współczynniki b i c tak aby wielomian \(\displaystyle{ F(x)*G(x)-H(x)}\) był wielomianem zerowym. Mogł by mi to ktoś wytłumaczyć krok po kroku.
Za wszelkie rozwiązania wielkie ThX
\(\displaystyle{ F(x)=2x-3,\ \ \ \ G(x)=x^2+bx+c,\ \ \ \ W(x)=2x^3+x^2-8x+3}\)
Wyznacz współczynniki b i c tak aby wielomian \(\displaystyle{ F(x)*G(x)-H(x)}\) był wielomianem zerowym. Mogł by mi to ktoś wytłumaczyć krok po kroku.
Za wszelkie rozwiązania wielkie ThX
- Calasilyar
- Gość Specjalny
- Posty: 2656
- Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 410 razy
2 zadania z wielomianów
Wykonaj podane działania na wielomianach i jak otrzymasz "końcowy" wielomian porównaj wszystkie współczynniki liczbowe do zera. Stąd otrzymasz układ trzech równań z trzema niewiadomymi.
- RyHoO16
- Gość Specjalny
- Posty: 1822
- Rejestracja: 22 paź 2006, o 20:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: WLKP
- Podziękował: 46 razy
- Pomógł: 487 razy
2 zadania z wielomianów
No mam taką postać
\(\displaystyle{ \\(2x-3)(x^2+bx+c)-(2x^3+x^2-8x+3)=2x^3+2bx^2+2cx-3x^2-3bx-3c-2x^3-x^2+8x-3=\\
2bx^2-4x^2+2cx-3bx+8x-3c-3\\}\)
to jest mój końcowy wielomian(raczej dobrze wyliczony)ale co teraz?????
\(\displaystyle{ \\(2x-3)(x^2+bx+c)-(2x^3+x^2-8x+3)=2x^3+2bx^2+2cx-3x^2-3bx-3c-2x^3-x^2+8x-3=\\
2bx^2-4x^2+2cx-3bx+8x-3c-3\\}\)
to jest mój końcowy wielomian(raczej dobrze wyliczony)ale co teraz?????
- Calasilyar
- Gość Specjalny
- Posty: 2656
- Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 410 razy
2 zadania z wielomianów
a właśnie, że żle! błędnie odjąłeś H(x).RyHoO16 pisze:(raczej dobrze wyliczony)
- Calasilyar
- Gość Specjalny
- Posty: 2656
- Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 410 razy
2 zadania z wielomianów
i teraz bierzesz w nawiasy:
\(\displaystyle{ ...=x^{2}(2b-4)+x(2c-3b+8)-(3c+3)=0}\)
i teraz:
\(\displaystyle{ 2b-4=0\\
2c-3b+8\\
3c+3=0}\)
i wychodzi
\(\displaystyle{ ...=x^{2}(2b-4)+x(2c-3b+8)-(3c+3)=0}\)
i teraz:
\(\displaystyle{ 2b-4=0\\
2c-3b+8\\
3c+3=0}\)
i wychodzi