f. kwadratowa pierwiastek kwadratem drugiego pierwiastka
-
- Użytkownik
- Posty: 169
- Rejestracja: 29 sty 2007, o 17:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowy Sącz
- Podziękował: 25 razy
- Pomógł: 17 razy
f. kwadratowa pierwiastek kwadratem drugiego pierwiastka
wyznacz takie wartości parametru m dla ktorych jeden z pierwiastków równania \(\displaystyle{ 4x^{2}-15x+4m^{2}=0}\) jest kwadratem drugiego
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
f. kwadratowa pierwiastek kwadratem drugiego pierwiastka
Po pierwsze \(\displaystyle{ \Delta>0}\)
\(\displaystyle{ 225-64m^{2}>0}\)
\(\displaystyle{ x_{2}=x_{1}^{2}}\)
\(\displaystyle{ (\frac{15-\sqrt{225-64m^{2}}}{8})^{2}=\frac{15+\sqrt{225-64m^{2}}}{8}}\)
\(\displaystyle{ 225-30\sqrt{225-64m^{2}}+225-64m^{2}=120+8\sqrt{225-64m^{2}}}\)
\(\displaystyle{ 225-64m^{2}>0}\)
\(\displaystyle{ x_{2}=x_{1}^{2}}\)
\(\displaystyle{ (\frac{15-\sqrt{225-64m^{2}}}{8})^{2}=\frac{15+\sqrt{225-64m^{2}}}{8}}\)
\(\displaystyle{ 225-30\sqrt{225-64m^{2}}+225-64m^{2}=120+8\sqrt{225-64m^{2}}}\)