I)
\(\displaystyle{ \log(2^{x}-4^{x}) - \log8=\log(2^{x-1}-4^{-1})}\)
II)
\(\displaystyle{ \log(x+6) - \frac{1}{2}\log(2x-3)=2-\log25}\)
III)
\(\displaystyle{ \left| \log_{\frac{2}{3}}(2-\frac{3}{x+2})\right| <1}\)
IV)
\(\displaystyle{ \log_{(2x-3)}(3x^2-7x+3)<2}\)
(4 zadania) Równania i nierówności logarytmiczne
- olazola
- Użytkownik

- Posty: 795
- Rejestracja: 21 paź 2004, o 13:55
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Sopot
- Pomógł: 36 razy
(4 zadania) Równania i nierówności logarytmiczne
I) Trzeba zacząć od założeń:
\(\displaystyle{ \begin{cases}2^x-4^x>0\\2^{x-1}-4^-{1}>0\end{cases}}\)
Najlepiej to rozwiązać, przez podstawienie \(\displaystyle{ 2^x=t,\;4^x=(2^x)^2=t^2}\)
Następnie stosujemy wzór na różnicę logarytmów o tych samych podstawach:
\(\displaystyle{ \log x - \log y = \log \frac{x}{y}}\)
\(\displaystyle{ \log \frac{2^x-4^x}{8}=\log \(2^{x-1}-4^{-1}\)}\)
II) Na początek oczywiście założenia.
Następnie \(\displaystyle{ \frac{1}{2} \log 2 x-3=\log \(2x-3\)^{0,5}=\log \sqrt{2x-3}}\) oraz \(\displaystyle{ 2= \log 1 00}\)
Dalej tak jak powyżej.
III) Założenia, następnie korzystamy z faktu, że \(\displaystyle{ |x|-1}\)
I jeszcze jedna uwaga, postawa logarytmu jest liczba z przedzialu (0;1), czyli przy opuszczaniu logarytmów należy zmienić znak nierówności.
IV) Należy rozpatrywać to w dwóch przypadkach:
1) \(\displaystyle{ 2x-3>1}\) - znak nierówności przy opuszczaniu logarytmów sie nie zmieni
2) \(\displaystyle{ 0<2x-3<1}\) - znak nierówności przy opuszczaniu log zmienia sie.
\(\displaystyle{ \begin{cases}2^x-4^x>0\\2^{x-1}-4^-{1}>0\end{cases}}\)
Najlepiej to rozwiązać, przez podstawienie \(\displaystyle{ 2^x=t,\;4^x=(2^x)^2=t^2}\)
Następnie stosujemy wzór na różnicę logarytmów o tych samych podstawach:
\(\displaystyle{ \log x - \log y = \log \frac{x}{y}}\)
\(\displaystyle{ \log \frac{2^x-4^x}{8}=\log \(2^{x-1}-4^{-1}\)}\)
II) Na początek oczywiście założenia.
Następnie \(\displaystyle{ \frac{1}{2} \log 2 x-3=\log \(2x-3\)^{0,5}=\log \sqrt{2x-3}}\) oraz \(\displaystyle{ 2= \log 1 00}\)
Dalej tak jak powyżej.
III) Założenia, następnie korzystamy z faktu, że \(\displaystyle{ |x|-1}\)
I jeszcze jedna uwaga, postawa logarytmu jest liczba z przedzialu (0;1), czyli przy opuszczaniu logarytmów należy zmienić znak nierówności.
IV) Należy rozpatrywać to w dwóch przypadkach:
1) \(\displaystyle{ 2x-3>1}\) - znak nierówności przy opuszczaniu logarytmów sie nie zmieni
2) \(\displaystyle{ 0<2x-3<1}\) - znak nierówności przy opuszczaniu log zmienia sie.
