Treść zadania: Zbadać zbieżność całki niewłaściwej
\(\displaystyle{ \int_{0}^{1}(\frac{7}{\sqrt{x}}+x)dx}\)
pozdrawiam
całka niewłaściwa
- Calasilyar
- Użytkownik

- Posty: 2495
- Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 410 razy
- max
- Użytkownik

- Posty: 3242
- Rejestracja: 10 gru 2005, o 17:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lebendigentanz
- Podziękował: 37 razy
- Pomógł: 778 razy
całka niewłaściwa
Powyżej (funkcja podcałkowa jest nieograniczona).
\(\displaystyle{ \int_{0}^{1}\left(\frac{7}{\sqrt{x}} + x\right)\, dx = \lim_{a\to 0^{+}}\int_{a}^{1}\left(\frac{7}{\sqrt{x}} + x\right)\, dx =\\
= \lim_{a\to 0^{+}}\left(14\sqrt{x} + \frac{1}{2}x^{2}\right)\Big|_{a}^{1} = 14\tfrac{1}{2}}\)
zatem całka jest zbieżna.
\(\displaystyle{ \int_{0}^{1}\left(\frac{7}{\sqrt{x}} + x\right)\, dx = \lim_{a\to 0^{+}}\int_{a}^{1}\left(\frac{7}{\sqrt{x}} + x\right)\, dx =\\
= \lim_{a\to 0^{+}}\left(14\sqrt{x} + \frac{1}{2}x^{2}\right)\Big|_{a}^{1} = 14\tfrac{1}{2}}\)
zatem całka jest zbieżna.
