Talia kart
-
- Użytkownik
- Posty: 99
- Rejestracja: 1 kwie 2007, o 09:25
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 9 razy
Talia kart
Z talii kart, losujemy z zwracaniem 8 kart. Jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania :
a) jednego króla
b) waleta kier
c) karety asów
Po moich dywagacjach: a) \(\displaystyle{ \frac{4}{52}}\) b)\(\displaystyle{ \frac{1}{52}}\) c) ????
Jaka byłaby odpowiedź gdyby losowanie byłe bez zwracania kart? Dziekuję za wszelkie odpowiedzi ))
a) jednego króla
b) waleta kier
c) karety asów
Po moich dywagacjach: a) \(\displaystyle{ \frac{4}{52}}\) b)\(\displaystyle{ \frac{1}{52}}\) c) ????
Jaka byłaby odpowiedź gdyby losowanie byłe bez zwracania kart? Dziekuję za wszelkie odpowiedzi ))
-
- Użytkownik
- Posty: 1384
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 268 razy
Talia kart
przeczytaj jeszcze raz zadanie.. losujesz 8 kart ze zwracaniem.. jakie masz szanse że wylosujesz:
a) dokładnie jednego króla??
\(\displaystyle{ \frac{1}{13}}\)?? tak, w przypadku gdy losujesz jedną kartę.. tu losujesz ich 8..
rozwiązanie jest zatem inne: \(\displaystyle{ \frac{1}{13} ft(\frac{12}{13}\right)^7}\)
pierwszy czynnik odpowiada za wylosowanie króla.. drugi by nie wylosować ich więcej
b) podobna pomyłka.. walet kier, chyba też chodzi dokładnie o jednego waleta kier
zatem: \(\displaystyle{ \frac{1}{52} ft(\frac{51}{52}\right)^7}\)
c) \(\displaystyle{ \left(\frac{1}{52}\right)^4 ft(\frac{12}{13}\right)^4}\)
co by było gdyby to było bez zwracania?? niezły burdel myślę, że 1/10 pktów za poczucie humoru dostaniesz jeśli udzielisz takiej odpowiedzi..
a) dokładnie jednego króla??
\(\displaystyle{ \frac{1}{13}}\)?? tak, w przypadku gdy losujesz jedną kartę.. tu losujesz ich 8..
rozwiązanie jest zatem inne: \(\displaystyle{ \frac{1}{13} ft(\frac{12}{13}\right)^7}\)
pierwszy czynnik odpowiada za wylosowanie króla.. drugi by nie wylosować ich więcej
b) podobna pomyłka.. walet kier, chyba też chodzi dokładnie o jednego waleta kier
zatem: \(\displaystyle{ \frac{1}{52} ft(\frac{51}{52}\right)^7}\)
c) \(\displaystyle{ \left(\frac{1}{52}\right)^4 ft(\frac{12}{13}\right)^4}\)
co by było gdyby to było bez zwracania?? niezły burdel myślę, że 1/10 pktów za poczucie humoru dostaniesz jeśli udzielisz takiej odpowiedzi..
- Emiel Regis
- Gość Specjalny
- Posty: 1495
- Rejestracja: 26 wrz 2005, o 17:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 71 razy
- Pomógł: 225 razy
Talia kart
Widze że jest już progresja w poprawnosci rozwiazan aczkolwiek jeszcze brakuje czegoś.
mostostalek, musisz jeszcze podomnażać ponieważ np w podpunkcie a) król może zostać wylosowany w ośmiu losowaniach, czyli Twój wynik razy 8.
mostostalek, musisz jeszcze podomnażać ponieważ np w podpunkcie a) król może zostać wylosowany w ośmiu losowaniach, czyli Twój wynik razy 8.
-
- Użytkownik
- Posty: 1384
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 268 razy
Talia kart
racja.. czyli:Drizzt pisze:musisz jeszcze podomnażać ponieważ np w podpunkcie a) król może zostać wylosowany w ośmiu losowaniach, czyli Twój wynik razy 8.
a) \(\displaystyle{ \frac{1}{13} ft(\frac{12}{13}\right)^7 {8\choose1}= \frac{1}{13} ft(\frac{12}{13}\right)^7 8}\)
b) podobnie.. \(\displaystyle{ \frac{1}{52} ft(\frac{51}{52}\right)^7 8}\)
c) tutaj nie jestem pewien ale chyba to coś takiego:
\(\displaystyle{ \left(\frac{1}{52}\right)^4 ft(\frac{12}{13}\right)^4 {8\choose1}\cdot {7\choose1} {6\choose1} {5\choose1}}\)
gdzie ostatnie cztery czynniki odpowiadają za wybór losowania, którym ma zosatać wylosowany poszczególny as..
- Emiel Regis
- Gość Specjalny
- Posty: 1495
- Rejestracja: 26 wrz 2005, o 17:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 71 razy
- Pomógł: 225 razy
Talia kart
Co do ostatniego to ja tam nie znam zasad pokera... Ciekawe czy np cztery asy pik stanowią karete; )
Sądze ze osoba która by taką karete pokazała to by kulke zarobiła zamiast pieniedzy; )
Sądze ze osoba która by taką karete pokazała to by kulke zarobiła zamiast pieniedzy; )