Układ trzech równań kwadratowych

Zagadnienia dot. funkcji kwadratowej. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI kwadratowe i pierwiastkowe. Układy równań stopnia 2.
Jaro_MUT
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 26 kwie 2010, o 23:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz

Układ trzech równań kwadratowych

Post autor: Jaro_MUT »

Witam, w jaki sposób rozwiązać układ równań (wyprowadzić zależność na \(\displaystyle{ x}\), \(\displaystyle{ y}\)):

\(\displaystyle{ \begin{cases} (x-x_1)^2+(y-y_1)^2=d_1^2\\(x-x_2)^2+(y-y_2)^2=d_2^2 \\(x-x_3)^2+(y-y_3)^2=d_3^2 \end{cases}}\)

Kombinowałem w taki sposób:
1. z równania pierwszego wyznaczyć \(\displaystyle{ x^2}\)
2. wstawić wyznaczony \(\displaystyle{ x^2}\) do równania drugiego i wyznaczyć z niego \(\displaystyle{ 2x}\)
3. do trzeciego równania wstawić \(\displaystyle{ x^2}\) z pierwszego oraz \(\displaystyle{ 2x}\) z punktu drugiego i wyznaczyć \(\displaystyle{ y}\)

dwa razy liczyłem i dwa razy mam inny wynik, no i na dodatek błędny.
niby prosta sprawa, bo to kwestia żonglerki wyrażeniami ale... może ktoś da radę.
Awatar użytkownika
PiotrowskiW
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 649
Rejestracja: 14 lis 2011, o 20:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wojkowice
Podziękował: 26 razy
Pomógł: 68 razy

Układ trzech równań kwadratowych

Post autor: PiotrowskiW »

Nie znam się na tym i nie umiem tego rozwiązać ale postawiłbym na interpretację geometryczną. Co to są za równania?
Jaro_MUT
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 26 kwie 2010, o 23:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz

Układ trzech równań kwadratowych

Post autor: Jaro_MUT »

Każde z równań to równanie okręgu. Rozwiązaniem będzie punkt wspólny.
Awatar użytkownika
PiotrowskiW
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 649
Rejestracja: 14 lis 2011, o 20:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wojkowice
Podziękował: 26 razy
Pomógł: 68 razy

Układ trzech równań kwadratowych

Post autor: PiotrowskiW »

No ja bym myślał jakoś tak. Ale jest wiele możliwości, co do liczby punktów wspólnych trzech okręgów.
Może można to po prostu rozwiązać ale ja jestem niezdolny do takich poświęceń.
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8714
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 338 razy
Pomógł: 3434 razy

Układ trzech równań kwadratowych

Post autor: kerajs »

1.Trzy okręgi bardzo rzadko przecinają się w jednym punkcie.

2.Układ równań rozwiąż tak:
a) Wykonaj w każdym z równań podnoszenie do kwadratu.
b) Od drugiego i od trzeciego równania odejmij równanie pierwsze.
c) Rozwiąż układ otrzymanych dwóch równań liniowych.
d) wstaw wynik do równania pierwszego dla sprawdzenia rozwiązywalności pierwotnego układu.
Jaro_MUT
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 26 kwie 2010, o 23:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz

Układ trzech równań kwadratowych

Post autor: Jaro_MUT »

Poszło. Dzięki. Na taki myk nie wpadłem
ODPOWIEDZ