oblicz wartosc wydzielonego ciepla
-
- Użytkownik
- Posty: 296
- Rejestracja: 4 wrz 2007, o 21:18
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 25 razy
- Pomógł: 33 razy
oblicz wartosc wydzielonego ciepla
na wozek o masie 5 kg poruszajacy sie po torze poziomym z v=20m/s polozono cegleo masie 2 kg. ile wydzieli sie przy tym ciepla?
- PawelJan
- Gość Specjalny
- Posty: 971
- Rejestracja: 18 sie 2005, o 12:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Oleszyce/Kraków
- Pomógł: 209 razy
oblicz wartosc wydzielonego ciepla
Najpierw oblicz początkową energię kinetyczną wózka.
Z zasady zachowania pędu oblicz prędkość, z jaką będzie się poruszać układ wózek+klocek.
Dla tego układu policz energię kinetyczną.
Oblicz poszukiwaną różnicę energii.
Z zasady zachowania pędu oblicz prędkość, z jaką będzie się poruszać układ wózek+klocek.
Dla tego układu policz energię kinetyczną.
Oblicz poszukiwaną różnicę energii.
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 01:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 3 razy
oblicz wartosc wydzielonego ciepla
trzeba skorzystac z zasady zachowania pedu
m1*v1=(m1+m2)*v2
v1 - predkosc samego wozka
v2 - predkosc wozka z cegla
m1 - masa wozka
m2 - masa cegly
z powyzszego rownania wyliczamy v2
i nastepnie korzystamy z zasady zachowania energii:
Ek1=Ek2+Q
Ek1 - energia kinetyczna pustego wozka
Ek2 - energia kinetyczna wozka z cegla
Q - wydzielone cieplo
Czyli Q=Ek1 - Ek2
Ek1=(m1*v1^2)/2
Ek2=[(m1+m2)*v2^2]/2
Podstawic co trzeba, przeksztalcic i koncowy wzor powinien wyjsc
Q=(m1*m2*v1^2)/[2*(m1+m2)]
m1*v1=(m1+m2)*v2
v1 - predkosc samego wozka
v2 - predkosc wozka z cegla
m1 - masa wozka
m2 - masa cegly
z powyzszego rownania wyliczamy v2
i nastepnie korzystamy z zasady zachowania energii:
Ek1=Ek2+Q
Ek1 - energia kinetyczna pustego wozka
Ek2 - energia kinetyczna wozka z cegla
Q - wydzielone cieplo
Czyli Q=Ek1 - Ek2
Ek1=(m1*v1^2)/2
Ek2=[(m1+m2)*v2^2]/2
Podstawic co trzeba, przeksztalcic i koncowy wzor powinien wyjsc
Q=(m1*m2*v1^2)/[2*(m1+m2)]