warunek dla równości ciągów
-
- Użytkownik
- Posty: 278
- Rejestracja: 17 lut 2007, o 18:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 42 razy
warunek dla równości ciągów
Jaki warunek muszą spełniać liczby a, b, c, aby tworzyły jednocześnie ciąg arytmetyczny i ciąg geometryczny?
-
- Gość Specjalny
- Posty: 2234
- Rejestracja: 26 paź 2006, o 18:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 389 razy
warunek dla równości ciągów
Ja bym powiedział, że po prostu: dla q-ilorazu ciągu k-różnicy ciągu
\(\displaystyle{ b=a+k=aq}\)
\(\displaystyle{ c=a+2k=aq^{2}}\)
\(\displaystyle{ b=a+k=aq}\)
\(\displaystyle{ c=a+2k=aq^{2}}\)
- Lorek
- Gość Specjalny
- Posty: 7149
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
warunek dla równości ciągów
Z arytm. \(\displaystyle{ b=\frac{a+c}{2}}\), z geom. \(\displaystyle{ b^2=ac}\). Jak to połączysz w układ., to otrzymasz odpowiedź.