Funkcje trygonometryczne i cyklometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
krysia78
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 62
Rejestracja: 20 wrz 2007, o 22:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Walbrzych
Podziękował: 13 razy

Funkcje trygonometryczne i cyklometryczne

Post autor: krysia78 »

Witam.Mam zadanie ,ktorego nie umiem ,mimo,ze lubie trygonometrie .

1 Do koncowego ramienia kata \(\displaystyle{ \alpha}\) nalezy punkt \(\displaystyle{ P}\). Oblicz wartosci funkcji trygonometrycznych tego kata.
a, \(\displaystyle{ P (5;12)}\) itd b,c d.....

Czy w tym przypadku bedzie to \(\displaystyle{ \tg \alpha= \frac{12}{5}}\)? Czy tak nalezy zostawic zadanie(jesli dobrze rozwiazalam) ,czy policzyc dokladnie miare kata
Dzieki serdeczne
Ostatnio zmieniony 13 lip 2016, o 19:36 przez AiDi, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Awatar użytkownika
kmarciniak1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 793
Rejestracja: 14 lis 2014, o 19:37
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 48 razy
Pomógł: 183 razy

Funkcje trygonometryczne i cyklometryczne

Post autor: kmarciniak1 »

Poprawnie policzyłaś \(\displaystyle{ \tg}\) , ale musisz jeszcze policzyć wartość pozostałych funkcji trygonometrycznych.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22487
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 3858 razy

Funkcje trygonometryczne i cyklometryczne

Post autor: a4karo »

Tyle, że ten zapis powinien wyglądać tak: \(\displaystyle{ \tg \alpha=\frac{12}{5}}\)
Awatar użytkownika
AiDi
Moderator
Moderator
Posty: 3797
Rejestracja: 25 maja 2009, o 22:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 49 razy
Pomógł: 707 razy

Funkcje trygonometryczne i cyklometryczne

Post autor: AiDi »

a4karo pisze:Tyle, że ten zapis powinien wyglądać tak: \(\displaystyle{ \tg \alpha=\frac{12}{5}}\)
Poprawione
ODPOWIEDZ