Czy istnieje możliwość "skrócenia" kąta w cosinusie jeżeli istnieje takie dzielenie? Pytam się, ponieważ nie mogę tego znaleźć w tożsamościach trygonometrycznych i wiem, że istnieje możliwość rozkładu cosinusa podwojonego kąta...
\(\displaystyle{ \frac{\cos 2x}{\cos x}}\)
Równanie, które mnie interesuje
\(\displaystyle{ \frac{ \frac{1}{2} \cos 2x - \frac{1}{2} \cos 4x}{\cos x}}\)
Dzielenie cosinusów wielokrotnego kąta
-
piasek101
- Użytkownik

- Posty: 23518
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3271 razy
Dzielenie cosinusów wielokrotnego kąta
Przecież wzory na cosinus (i nie tylko) podwojonego argumentu są ogólnie dostępne.
Ps. Zapisz tu całą tożsamość.
Ps. Zapisz tu całą tożsamość.
-
raximon
- Użytkownik

- Posty: 42
- Rejestracja: 16 maja 2014, o 14:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 14 razy
Dzielenie cosinusów wielokrotnego kąta
Rozumiem, istnieje tożsamość cosinusa podwojonego kąta
\(\displaystyle{ \cos 2x=\cos ^{2}x-\sin ^{2}x}\)
Chodzi mi o to, czy takie przekształcenie jest zgodne z prawdą
\(\displaystyle{ \frac{\cos 2x}{\cos x}=\cos x}\)
\(\displaystyle{ \cos 2x=\cos ^{2}x-\sin ^{2}x}\)
Chodzi mi o to, czy takie przekształcenie jest zgodne z prawdą
\(\displaystyle{ \frac{\cos 2x}{\cos x}=\cos x}\)

