[MIX] Niebanalne z analizy

Zadania z kółek matematycznych lub obozów przygotowujących do OM. Problemy z minionych olimpiad i konkursów matematycznych.
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11620
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3173 razy
Pomógł: 754 razy

[MIX] Niebanalne z analizy

Post autor: mol_ksiazkowy »

1. Niech \(\displaystyle{ u(x,y)= xy+ f(\frac{y}{x})}\) a \(\displaystyle{ f}\) jest funkcją mającą ciągła pochodną. Udowodnić, że \(\displaystyle{ x \frac{\partial u}{\partial x } + y \frac{\partial u}{\partial y } = xy+u}\)
2. Rozwinąć w szereg Fouriera \(\displaystyle{ f(x)= \max (0, \sin(x))}\) i obliczyć \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{+\infty} \frac{(-1)^n}{4n^2-1}}\)
3. Udowodnić, że \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{+\infty} (-1)^{n+1} \frac{n}{\sinh (n\pi)} = \frac{1}{8\pi}}\)
4. Wyznaczyć minimum wyrażenia \(\displaystyle{ |\sin(x)+ \cos(x)+ \tg(x)+ \ctg(x)+ \frac{1}{\sin(x)}+\frac{1}{\cos(x)} |}\)
5. Obliczyć \(\displaystyle{ \lim_{n \to +\infty} \int_{0}^{1} \frac{1}{\sqrt{1+x^n}} \ dx}\)
6. Wyznaczyć ekstrema lokalne \(\displaystyle{ f(x,y) = x^3y^2(1-x-y)}\)
7. Obliczyć objętość obszaru \(\displaystyle{ V = \{ (x, y, z) : y^2+ z^2 \leq x \leq y , \ z>0 \}}\)
8. Obliczyć długość łuku paraboli \(\displaystyle{ y = x^2}\) od punktu \(\displaystyle{ (0,0)}\) do punktu \(\displaystyle{ (1, 1)}\)
9. Obliczyć \(\displaystyle{ \lim_{n \to +\infty} n \underbrace{\sin( \ldots (\sin(\frac{1}{n})))}_{n}}\)
10. Czy szereg harmoniczny \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{+\infty} \frac{1}{n}}\) można podzielić na nieskończoną ilość szeregów
a) zbieżnych
b) rozbieżnych
? ? ?
11. Wyznaczyć potencjał pola wektorowego \(\displaystyle{ \vec{F}(x, y, z) = (y \cos(z), x \cos(z), -xy \sin(z))}\)
12. Rozwiązać równanie różniczkowe
\(\displaystyle{ \frac{\partial ^2 u}{\partial x \ \partial z} = 4xzy^5}\)
gdzie \(\displaystyle{ u}\) jest funkcją zmiennych \(\displaystyle{ x, y, z}\)
13. Obliczyć długość „pętelki”
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=t^2 \\ y=t - \frac{t^3}{3}\end{cases}}\)
14. Zmienić kolejnośc całkowania w \(\displaystyle{ \int_{1}^{2} dx \int_{\frac{1}{x}}^{x} f(x,y) \ dy}\)
15. Udowodnić, że \(\displaystyle{ \int_{0}^{+\infty} \frac{x^2}{x^4+6x^2+13} \ dx = \frac{\pi}{8}}\)
16. Obliczyć \(\displaystyle{ \int \sqrt[3]{1+ \sqrt[4]{x}} \ dx}\)
17. Znaleźć współrzędne środka ciężkości jednorodnej czaszy kuli \(\displaystyle{ K((0,0,0), r)}\) i o kącie rozwarcia \(\displaystyle{ 2\alpha < \pi}\)
18. Z twierdzenia Gaussa Ostrogradzkiego obliczyć całkę powierzchniową \(\displaystyle{ \int_{S} x^2+y^2+z^2 d \sigma}\) gdzie \(\displaystyle{ S}\) jest częścią płaszczyzny \(\displaystyle{ z=x-y}\) wewnątrz walca \(\displaystyle{ x^2+y^2=1}\)
19. Wyznaczyć \(\displaystyle{ y=y(t)}\) jeśli \(\displaystyle{ t^2 (y y^{\prime \prime}- (y^{\prime})^2) + tyy^{\prime} = y\sqrt{t^2 (y^{\prime})^2 +y^2 }}\)
20. Parabola przecina koło jednostkowe. Czy długość łuku tej paraboli wewnątrz koła może być większa od 4 ?
21. Obliczyć całkę powierzchniową \(\displaystyle{ \int \int_{\Sigma} x^2y^2z \ dx dy}\) gdy \(\displaystyle{ \Sigma}\) jest górna półsferą \(\displaystyle{ z = \sqrt{1-x^2-y^2}}\) zorientowaną na zewnątrz
22. Wskazać przykłady granic gdy Reguła de Hospitala „zapetla sie” (gdy \(\displaystyle{ x \to 0}\) i gdy \(\displaystyle{ x \to +\infty}\))
23. Obliczyć \(\displaystyle{ \int_{1}^3 \frac{dx}{\sqrt{(x-1)(3-x)}}}\)
24. Czy szereg \(\displaystyle{ \frac{1}{3}+ \frac{1}{3 \cdot \sqrt[2]{3}} + \frac{1}{3 \cdot \sqrt[2]{3} \cdot \sqrt[3]{3}} +...}\) jest zbieżny ?
25. (K-W) Obliczyć objętość bryły ograniczonej stożkiem \(\displaystyle{ 2(x^2+y^2) - z^2= 0}\) i hiperboloidą \(\displaystyle{ x^2+y^2-z^2 = -a^2}\)
26. Udowodnić, że \(\displaystyle{ f(x)= \sin(x^2)}\) nie jest okresową
27. Sprawdzić twierdzenie Stokesa dla \(\displaystyle{ \vec{F}(x, y, z)=(x^2y^3, 1, z)}\) jeśli \(\displaystyle{ K}\) jest okręgiem \(\displaystyle{ x^2+y^2=1 , \ z=0}\) oraz \(\displaystyle{ S}\) jest częścią płaszczyzny \(\displaystyle{ z=0}\) rozpiętej na tym okręgu
28. Obliczyć pole powierzchni części sfery \(\displaystyle{ x^2+y^2+z^2=9}\) wyciętej przez walec eliptyczny \(\displaystyle{ 4x^2+9y^2=36}\)
29. Oblicz pole części powierzchni torusa opisanej parametrycznie
\(\displaystyle{ \begin{cases} x= (10+ 3\cos (v))\cos (u) \\ y= (10+ 3\cos (v))\sin (u) \\ z=\sin(v)\end{cases}}\)
gdzie \(\displaystyle{ u \in [0, \pi] , \ v \in [\pi, 2\pi]}\)
30. Rozwiązać układ równań różniczkowych
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{dx}{dt}=3x+8y \\ \frac{dy}{dt}= - 3y-x \end{cases}}\)
z warunkiem początkowym \(\displaystyle{ x(0) = 6 , \ y(0)=-2}\)
Ukryta treść:    
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8596
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3357 razy

[MIX] Niebanalne z analizy

Post autor: kerajs »

8:    
14:    
16:    
23:    
30:    
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15688
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

[MIX] Niebanalne z analizy

Post autor: Premislav »

5.:    
Benny01
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1116
Rejestracja: 11 wrz 2015, o 19:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Górnicza Dolina
Podziękował: 74 razy
Pomógł: 115 razy

[MIX] Niebanalne z analizy

Post autor: Benny01 »

Czy w 15 wszystko jest ok?
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15688
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

[MIX] Niebanalne z analizy

Post autor: Premislav »

Moim zdaniem nie jest. Wujek wolfram ma podobną opinię:

Kod: Zaznacz cały

https://www.wolframalpha.com/input/?i=i
... x%5E2%2B13)-- 5 lip 2016, o 17:15 --Ale ta moja opinia nie wzięła się znikąd, gdyż wczoraj to liczyłem przez jakąś godzinę i nie wychodziło.
Benny01
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1116
Rejestracja: 11 wrz 2015, o 19:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Górnicza Dolina
Podziękował: 74 razy
Pomógł: 115 razy

[MIX] Niebanalne z analizy

Post autor: Benny01 »

No ja liczyłem to wczoraj i dziś. Poddałem się i zajrzałem do wolframika i się w sumie nie zdziwiłem
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15688
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

[MIX] Niebanalne z analizy

Post autor: Premislav »

26.:    
Awatar użytkownika
timon92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1665
Rejestracja: 6 paź 2008, o 16:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 476 razy

[MIX] Niebanalne z analizy

Post autor: timon92 »

26 inaczej:    
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15688
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

[MIX] Niebanalne z analizy

Post autor: Premislav »

19.:    
Awatar użytkownika
NogaWeza
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1481
Rejestracja: 22 lis 2012, o 22:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 147 razy
Pomógł: 300 razy

[MIX] Niebanalne z analizy

Post autor: NogaWeza »

Niektóre z nich są tak łatwe, że nawet ja potrafię je zrobić, ale zainteresowało mnie zadanie 20, czy ktoś ma jakiś pomysł? Chętnie zobaczyłbym rozwiązanie. Założyłem \(\displaystyle{ a > 0}\) i udało mi się sprawdzić, że dla parabol postaci \(\displaystyle{ y(x) = ax^2 - 1}\) długość łuku to \(\displaystyle{ \frac{2 \sqrt{16a^2 - 14a +3} + \sinh^{-1}{(2 \sqrt{2a - 1})}}{2a} = L(a)}\). Zgodnie z intuicją \(\displaystyle{ \lim_{a \to \infty} L(a) = 4}\), ale funkcja ta jest rosnąca, więc długość na pewno nie przekracza \(\displaystyle{ 4}\). Liczenia było sporo i wspierałem się wolframem, więc nie wstawiam rachunków. Namęczyłem się, ale to był najprostszy przypadek, bo była symetria i od razu wyraz wolny równy \(\displaystyle{ -1}\). W przypadku gdy wierzchołek będzie przesunięty już nie wiem jak to zrobić

Aha, dopiero po napisaniu tego ogarnąłem, że wierzchołek wcale nie musi być we wnętrzu tego okręgu, teraz to już zupełnie nie wiem czego się łapać. Pałkarze do boju!
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15688
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

[MIX] Niebanalne z analizy

Post autor: Premislav »

24.:    
Awatar użytkownika
Slup
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 795
Rejestracja: 27 maja 2016, o 20:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 156 razy

[MIX] Niebanalne z analizy

Post autor: Slup »

9)
Ukryta treść:    
-- 7 lip 2016, o 13:38 --10)
Ukryta treść:    
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15688
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

[MIX] Niebanalne z analizy

Post autor: Premislav »

6.:    
-- 8 lip 2016, o 10:16 --Jakieś obrzydliwie toporne to wyszło.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11620
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3173 razy
Pomógł: 754 razy

[MIX] Niebanalne z analizy

Post autor: mol_ksiazkowy »

Czy w 15 wszystko jest ok?
a czemu nie ...>?!
miodzio1988

[MIX] Niebanalne z analizy

Post autor: miodzio1988 »

22.:    
ODPOWIEDZ