Granica
- max
- Gość Specjalny
- Posty: 3306
- Rejestracja: 10 gru 2005, o 17:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lebendigentanz
- Podziękował: 37 razy
- Pomógł: 778 razy
Granica
Uniezależnij podstawę logarytmu od \(\displaystyle{ n}\) korzystając z wzoru na zamianę podstaw:
\(\displaystyle{ \log_{a}b = \frac{\log_{c}b}{\log_{c}a}}\)
\(\displaystyle{ \log_{a}b = \frac{\log_{c}b}{\log_{c}a}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 281
- Rejestracja: 29 gru 2006, o 15:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tarnowskie Gory
- Podziękował: 84 razy
- Pomógł: 53 razy
Granica
nie wiem czy o to chodziło, ale dochodze do momentu takiego i nie wiem co dalej:
\(\displaystyle{ \lim_{n\to } \frac{log_{2}(n^4+1)}{log_{2}(n^2+1}}\)
\(\displaystyle{ \lim_{n\to } \frac{log_{2}(n^4+1)}{log_{2}(n^2+1}}\)
- max
- Gość Specjalny
- Posty: 3306
- Rejestracja: 10 gru 2005, o 17:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lebendigentanz
- Podziękował: 37 razy
- Pomógł: 778 razy
Granica
Teraz zauważ, że:
\(\displaystyle{ \frac{\log_{2}(n^{4} + 1)}{\log_{2}(n^{2} + 1)} = \frac{\log_{2}(n^{4} + 1) - \log_{2}n^{4} + \log_{2}n^{4}}{\log_{2}(n^{2} + 1) - \log_{2}n^{2} + \log_{2}n^{2}} =\\
=\frac{\log_{2}(1 + \frac{1}{n^{4}}) + 4\log_{2}n}{\log_{2}(1 + \frac{1}{n^{2}}) + 2\log_{2}n}}\)
i pozostaje podzielić licznik i mianownik przez \(\displaystyle{ \log_{2}n}\)
\(\displaystyle{ \frac{\log_{2}(n^{4} + 1)}{\log_{2}(n^{2} + 1)} = \frac{\log_{2}(n^{4} + 1) - \log_{2}n^{4} + \log_{2}n^{4}}{\log_{2}(n^{2} + 1) - \log_{2}n^{2} + \log_{2}n^{2}} =\\
=\frac{\log_{2}(1 + \frac{1}{n^{4}}) + 4\log_{2}n}{\log_{2}(1 + \frac{1}{n^{2}}) + 2\log_{2}n}}\)
i pozostaje podzielić licznik i mianownik przez \(\displaystyle{ \log_{2}n}\)
- max
- Gość Specjalny
- Posty: 3306
- Rejestracja: 10 gru 2005, o 17:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lebendigentanz
- Podziękował: 37 razy
- Pomógł: 778 razy
Granica
Jak druga granica jest skończona i mieści się w dziedzinie funkcji logarytmicznej, to przy odpowiednich założeniach co do \(\displaystyle{ b}\) czemu nie? Przecież funkcja logarytmiczna jest ciągła.