Pokazanie rozbieżności i braku monotoniczności

Własności ciągów i zbieżność, obliczanie granic. Twierdzenia o zbieżności.
matinf
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1922
Rejestracja: 26 mar 2012, o 18:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 695 razy
Pomógł: 4 razy

Pokazanie rozbieżności i braku monotoniczności

Post autor: matinf »

Cześć,

\(\displaystyle{ \sqrt{n^2 + (-1)^n} - n}\)
I teraz wg mnie ten ciąg nie jest zbieżny, jest rozbieżny z racji tego, że dla dwóch podciągów (parzyste wyrazy i nieparzyste) dąży raz do plus a raz do minus nieskończoności.

Jak to zobaczyć ? Trzeba zapisać w postaci równoważnej:
\(\displaystyle{ n(\sqrt{1+\frac{(-1)^n}{n^2}} - 1).}\)
Widać, że nawias nawias naprzemiennie przyjmuje różne znaki.
Oznacza to, że ciąg ani nie jest zbieżny, jest rozbieżny. Co więcej nie jest monotoniczny. Nie jest też ograniczony, bo wyrazy dowolnie rosną, maleją.

Wszystko ok ?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22486
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 3858 razy

Pokazanie rozbieżności i braku monotoniczności

Post autor: a4karo »

A co powiesz o takim ciągu: \(\displaystyle{ \frac{(-1)^n}{n}}\)

Dlaczego twierdzisz, że wyrazy Twojego ciągu są coraz większe (co do wartości bezwzględnej)?
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15496
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 195 razy
Pomógł: 5224 razy

Pokazanie rozbieżności i braku monotoniczności

Post autor: Premislav »

Moim zdaniem to nie jest dobra analogia: autor wątku nie dostrzegł, że po tym przekształceniu ma do czynienia z wyrażeniem nieoznaczonym \(\displaystyle{ [0 \cdot \infty]}\) i stąd cały problem, a tutaj nie mamy takiej sytuacji. Lepszą analogią byłoby np.
\(\displaystyle{ a_n=n(-1)^n\left( e^{ \frac{1}{n^2} }-1\right)}\) - pewnie da się dużo prostsze dobrać, tylko ja jestem za mało bystry.

-- 28 cze 2016, o 20:07 --

matinf, ciąg \(\displaystyle{ \sqrt{n^2 + (-1)^n} - n}\) jak najbardziej jest zbieżny, pomnóż przez \(\displaystyle{ \frac{\sqrt{n^2+(-1)^n}+n}{\sqrt{n^2+(-1)^n}+n}}\) i skorzystaj ze wzoru na różnicę kwadratów, by się o tym przekonać.
matinf
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1922
Rejestracja: 26 mar 2012, o 18:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 695 razy
Pomógł: 4 razy

Pokazanie rozbieżności i braku monotoniczności

Post autor: matinf »

@Premislav,
juz to widzę.
Źle popatrzyłem na to wyrażenie.
Jest zbieżny, nie jest monotoniczny (caly czas zmeinia znak).
Czy stąd wyniknie monotoniczność ?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22486
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 3858 razy

Pokazanie rozbieżności i braku monotoniczności

Post autor: a4karo »

matinf pisze: Jest zbieżny, nie jest monotoniczny (caly czas zmeinia znak).
Czy stąd wyniknie monotoniczność ?
Czy to pisała jedna osoba?
matinf
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1922
Rejestracja: 26 mar 2012, o 18:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 695 razy
Pomógł: 4 razy

Pokazanie rozbieżności i braku monotoniczności

Post autor: matinf »

Chciałem powiedzieć czy stąd wyniknie ograniczoność.

Ale chwila,
po wymnożeniu dostanę:

\(\displaystyle{ \frac{(-1)^n}{n(\sqrt{1+\frac{(-1)^n}{n^2}}+1)}}\)
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15496
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 195 razy
Pomógł: 5224 razy

Pokazanie rozbieżności i braku monotoniczności

Post autor: Premislav »

Zgadza się z tym wymnożeniem. Teraz zauważ, że licznik jest ograniczony z góry przez \(\displaystyle{ 1}\) i z dołu przez \(\displaystyle{ -1}\), a mianownik dąży do \(\displaystyle{ \infty}\), gdy \(\displaystyle{ n \rightarrow \infty}\)


Co do ograniczoności: to się akurat zgadza. Jeśli ciąg \(\displaystyle{ (a_n)}\) jest zbieżny i ma granicę właściwą \(\displaystyle{ g}\), to np. \(\displaystyle{ |a_{n}|\le 2|g|}\) dla dostatecznie dużych \(\displaystyle{ n}\)
(wystarczy odwołać się do definicji granicy i wziąć \(\displaystyle{ \varepsilon:=|g|}\), a następnie skorzystać z nierówności trójkąta).
matinf
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1922
Rejestracja: 26 mar 2012, o 18:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 695 razy
Pomógł: 4 razy

Pokazanie rozbieżności i braku monotoniczności

Post autor: matinf »

Podsumowując:
niemonotoniczny, zbieżny do zera, ograniczony (jak każdy ciąg zbieżny)
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22486
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 3858 razy

Pokazanie rozbieżności i braku monotoniczności

Post autor: a4karo »

Premislav pisze:
Co do ograniczoności: to się akurat zgadza. Jeśli ciąg \(\displaystyle{ (a_n)}\) jest zbieżny i ma granicę właściwą \(\displaystyle{ g}\), to np. \(\displaystyle{ |a_{n}|\le 2|g|}\) dla dostatecznie dużych \(\displaystyle{ n}\)
(wystarczy odwołać się do definicji granicy i wziąć \(\displaystyle{ \varepsilon:=|g|}\), a następnie skorzystać z nierówności trójkąta).
Spróbuj to zrobić z ciągiem, którego granica jest zero
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15496
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 195 razy
Pomógł: 5224 razy

Pokazanie rozbieżności i braku monotoniczności

Post autor: Premislav »

Ups... No cóż, nie każdy umie myśleć.

To można wziąć np. \(\displaystyle{ \varepsilon=\max\left\{ |g|,1\right\}}\) (oczywiście jedynkę można zastąpić dowolną liczbą rzeczywistą dodatnią). Wówczas skoro
\(\displaystyle{ (\forall \varepsilon >0)(\exists n_{\varepsilon} \in \NN)(\forall n>n_{\varepsilon})(|a_{n}-g|<\varepsilon)}\)
to biorąc \(\displaystyle{ \varepsilon=\max\left\{ |g|,1\right\}}\) otrzymujemy, że dla dostatecznie dużych \(\displaystyle{ n}\) zachodzi nierówność
\(\displaystyle{ |a_{n}-g|<\max\left\{ |g|,1\right\}}\), a ponieważ
z nierówności trójkąta mamy \(\displaystyle{ |a_{n}|\le|a_{n}-g|+|g|}\),
to wówczas \(\displaystyle{ |a_{n}|<|g|+\max\left\{ |g|,1\right\}}\)

To bardzo proste, ale chciałem jakoś naprawić to przeoczenie...
matinf
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1922
Rejestracja: 26 mar 2012, o 18:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 695 razy
Pomógł: 4 razy

Pokazanie rozbieżności i braku monotoniczności

Post autor: matinf »

A możesz odnieść się do mojego podsumowania ?
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15496
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 195 razy
Pomógł: 5224 razy

Pokazanie rozbieżności i braku monotoniczności

Post autor: Premislav »

matinf pisze:Podsumowując:
niemonotoniczny, zbieżny do zera, ograniczony (jak każdy ciąg zbieżny)
Zgadza się.
ODPOWIEDZ