Skróć ułamek, znajdź rozwinięcie

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
hubert92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 99
Rejestracja: 13 maja 2007, o 16:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: -HOME-
Podziękował: 40 razy

Skróć ułamek, znajdź rozwinięcie

Post autor: hubert92 »

a) skróc ułamek 30/18 i przedstaw go jako liczbę mieszana ??

b) Znajdź rozwinięcia dziesiętne liczb: � , 1� , -(jedna/ósma) , 1/3

Poprawiłam temat.
ariadna
Ostatnio zmieniony 5 wrz 2007, o 17:56 przez hubert92, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ariadna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2702
Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 642 razy

Skróć ułamek, znajdź rozwinięcie

Post autor: ariadna »

a)
\(\displaystyle{ \frac{30}{18}=\frac{5}{3}=1\frac{2}{3}}\)
b)
podziel pisemnie, 1 przez dwa itd
hubert92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 99
Rejestracja: 13 maja 2007, o 16:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: -HOME-
Podziękował: 40 razy

Skróć ułamek, znajdź rozwinięcie

Post autor: hubert92 »

ale bym prosił takze pełne rozwiazanie punktu B

z gory wielkie dzieki
Piotr Rutkowski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2234
Rejestracja: 26 paź 2006, o 18:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 390 razy

Skróć ułamek, znajdź rozwinięcie

Post autor: Piotr Rutkowski »

OK:
b)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}=\frac{5}{10}=0,5}\)
\(\displaystyle{ 1\frac{3}{4}=1\frac{7,5}{10}=1,75}\)
\(\displaystyle{ -\frac{1}{8}=-\frac{1,25}{10}=-0,125}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{3}=0,(3)}\)
Awatar użytkownika
ariadna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2702
Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 642 razy

Skróć ułamek, znajdź rozwinięcie

Post autor: ariadna »

\(\displaystyle{ \frac{1}{2}=0,5}\)
\(\displaystyle{ 1\frac{3}{4}=1,75}\)
\(\displaystyle{ -\frac{1}{8}=-0,125}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{3}=0,3(3)}\)
hubert92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 99
Rejestracja: 13 maja 2007, o 16:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: -HOME-
Podziękował: 40 razy

Skróć ułamek, znajdź rozwinięcie

Post autor: hubert92 »

dzieki wielkie ;]
ODPOWIEDZ