rząd macierzy

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
legolas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 320
Rejestracja: 7 cze 2016, o 02:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 146 razy
Pomógł: 3 razy

rząd macierzy

Post autor: legolas »

Niech \(\displaystyle{ A\in M_{3\times3}\left( \RR\right) , B\in M_{3\times1}\left( \RR\right)}\).

Czy jeśli \(\displaystyle{ \det\left( A\right) =0}\), to \(\displaystyle{ r\left( A\right| B \right) )=2}\)

Jak to udowodnić/obalić?
mostostalek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1382
Rejestracja: 26 lis 2006, o 21:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 33 razy
Pomógł: 268 razy

rząd macierzy

Post autor: mostostalek »

Co oznacza zapis \(\displaystyle{ A|B}\)??
legolas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 320
Rejestracja: 7 cze 2016, o 02:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 146 razy
Pomógł: 3 razy

rząd macierzy

Post autor: legolas »

Macierz rozszerzona \(\displaystyle{ A|B}\)

\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}a_{11}&a_{12}&\dots&a_{1n}\\a_{21}&a_{22}&\dots&a_{2n}\\\dots&\dots&\dots&\dots\\a_{m1}&a_{m2}&\dots&a_{mn} \end{array}\left|\begin{array}{c} b_1\\b_2\\ \dots \\b_m\end{array}\right]}\)
Ostatnio zmieniony 27 cze 2016, o 00:41 przez legolas, łącznie zmieniany 3 razy.
macik1423
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 875
Rejestracja: 8 paź 2009, o 10:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: R do M
Podziękował: 56 razy
Pomógł: 234 razy

rząd macierzy

Post autor: macik1423 »

Nie jest to prawdą. Przykład
\(\displaystyle{ A=\left[\begin{array}{ccc}1&2&3\\2&3&4\\4&6&8\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ B=\left[\begin{array}{c}7&5&13\end{array}\right]}\)
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22487
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 3858 razy

rząd macierzy

Post autor: a4karo »

Weź macierze zerowe. Wtedy jeszcze lepiej widać.
legolas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 320
Rejestracja: 7 cze 2016, o 02:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 146 razy
Pomógł: 3 razy

rząd macierzy

Post autor: legolas »

a4karo pisze:Weź macierze zerowe. Wtedy jeszcze lepiej widać.
czyli
\(\displaystyle{ A=\left[\begin{array}{ccc}0&0&0\\0&0&0\\0&0&0\end{array}\right] \\ \\
B=\left[\begin{array}{c}1&1&1\end{array}\right]}\)

I wtedy \(\displaystyle{ \det\left( A\right) =0}\) oraz \(\displaystyle{ r\left( A|B\right) =1}\)

Rzeczywiście lepiej widać:)
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22487
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 3858 razy

rząd macierzy

Post autor: a4karo »

Weź za \(\displaystyle{ B}\) macierz zerową, to będzie jeszcze smieszniej.
ODPOWIEDZ