prosze o sprawdzenie czy to jest dobre rozumowanie.
\(\displaystyle{ \lim\limits_{n\to\infty}\left( \frac{2n-1}{2n+3}\right) ^{3n}=\lim\limits_{n\to\infty}\left( 1-\frac{4}{2n+2}\right) ^{\frac{2n+3}{4}\cdot \frac{12n}{2n+3}}=e^{12}}\)
Poprawiłem zapis. Calasilyar
Granica z liczba e
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
Granica z liczba e
Rozumiem, ze ma to wygladac tak:
\(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty} ft(\frac{2n-1}{2n+3}\right)^{3n}}\)
Rozwiaze to po mojemu bo z twojego zapisu rozpoznaje tylko wynik
\(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty} ft(\frac{2n+3-4}{2n+3}\right)^{3n}=
\lim_{n\to\infty} ft(1+\frac{-4}{2n+3}\right)^{3n}=
\lim_{n\to\infty} ft( ft(1+\frac{-4}{2n+3}\right)^{\frac{2n+3}{-4}}\right)^{\frac{-12n}{2n+3}}=
e^{-6}}\)
POZDRO
\(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty} ft(\frac{2n-1}{2n+3}\right)^{3n}}\)
Rozwiaze to po mojemu bo z twojego zapisu rozpoznaje tylko wynik
\(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty} ft(\frac{2n+3-4}{2n+3}\right)^{3n}=
\lim_{n\to\infty} ft(1+\frac{-4}{2n+3}\right)^{3n}=
\lim_{n\to\infty} ft( ft(1+\frac{-4}{2n+3}\right)^{\frac{2n+3}{-4}}\right)^{\frac{-12n}{2n+3}}=
e^{-6}}\)
POZDRO