Granica i cos
Granica i cos
pomylilo mi sie troche:) miało być tak;)
\(\displaystyle{ \lim_{x\to +\infty}(cos\frac{1}{x})^x}\)
z góry bardzo dziękuje
\(\displaystyle{ \lim_{x\to +\infty}(cos\frac{1}{x})^x}\)
z góry bardzo dziękuje
Ostatnio zmieniony 6 wrz 2007, o 15:10 przez oZiX, łącznie zmieniany 1 raz.
- Anathemed
- Użytkownik
- Posty: 101
- Rejestracja: 12 lip 2007, o 21:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 34 razy
Granica i cos
Ponieważ x -> ∞, więc możemy założyć, że \(\displaystyle{ x > |2cos1|}\)oZiX pisze:Witam, prosił bym o pomoc z jedną granicą.
\(\displaystyle{ \lim_{x\to +\infty}(\frac{cos1}{x})^x}\)
z góry bardzo dziękuje
Wtedy mamy: \(\displaystyle{ - (\frac{1}{2})^x < (\frac{cos1}{x})^x < (\frac{1}{2})^x}\)
A ponieważ:
\(\displaystyle{ \lim_{x\to +\infty}-(\frac{1}{2})^x = 0}\)
\(\displaystyle{ \lim_{x\to +\infty}(\frac{1}{2})^x = 0}\),
Więc z twierdzenia trzech ciągów dostajemy, że szukana granica wynosi 0
- setch
- Użytkownik
- Posty: 1307
- Rejestracja: 14 sie 2006, o 22:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bełchatów
- Podziękował: 155 razy
- Pomógł: 207 razy
Granica i cos
\(\displaystyle{ f(x)=(\cos\frac{1}{x})^x\\
\ln f(x)=x \ln \cos \frac{1}{x}\\
A=\lim_{x \to } \ln f(x)= \lim_{x \to } x \ln \cos \frac{1}{x}=
\lim_{x \to } \frac{\ln \cos \frac{1}{x}}{\frac{1}{x}}\stackrel{H}{=} \lim_{x \to } \frac{\frac{1}{x^2}\sin \frac{1}{x} \frac{1}{\cos \frac{1}{x}}}{-\frac{1}{x^2}} = \lim_{x \to } -\frac{\sin \frac{1}{x}}{\cos \frac{1}{x}} = \lim_{x \to } - \tan \frac{1}{x}=0\\
\lim_{x \to } f(x)=e^A=e^0=1}\)
\ln f(x)=x \ln \cos \frac{1}{x}\\
A=\lim_{x \to } \ln f(x)= \lim_{x \to } x \ln \cos \frac{1}{x}=
\lim_{x \to } \frac{\ln \cos \frac{1}{x}}{\frac{1}{x}}\stackrel{H}{=} \lim_{x \to } \frac{\frac{1}{x^2}\sin \frac{1}{x} \frac{1}{\cos \frac{1}{x}}}{-\frac{1}{x^2}} = \lim_{x \to } -\frac{\sin \frac{1}{x}}{\cos \frac{1}{x}} = \lim_{x \to } - \tan \frac{1}{x}=0\\
\lim_{x \to } f(x)=e^A=e^0=1}\)
Ostatnio zmieniony 6 wrz 2007, o 17:19 przez setch, łącznie zmieniany 1 raz.