Mathematicka - kilka odcinków na jednym wykresie

Mathematica, Matlab, Statistica, LaTeX i wszelkiego rodzaju oprogramowanie przydatne matematykowi w pracy. Miejsca w sieci poświęcone zagadnieniu.
boski_login
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 89
Rejestracja: 28 maja 2013, o 12:34
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 4 razy

Mathematicka - kilka odcinków na jednym wykresie

Post autor: boski_login »

Hej,

Jak w temacie chciałabym umieścić na jednym wykresie kilka funkcji:

Kod: Zaznacz cały

f[x_] := x - 1
g[x_] := x/2
h[x_] := x
j[x_] := x/2 - 1

s1 = Plot [f[x], {x, -1, 2},  AxesLabel -> {"x", "y"}]
s2 = Plot[g[x], {x, -1, 2}, AxesLabel -> {"x", "y"}]
s3 = Plot[h[x], {x, 2, 4}, AxesLabel -> {"x", "y"}]
s4 = Plot[j[x], {x, 2, 4}, AxesLabel -> {"x", "y"}]

s5 = ListPlot[{{2, 1}, {2, 2}}]
Niestety jak robię:

Kod: Zaznacz cały

Show[s1, s2, s3, s4, s5]
to pojawia się jeden wykres, jednak z zakresem na osi X-ów od -1 do 2 i na tym koniec. S3 i S4 w ogóle nie pojawia się na wykresie
Pomocy.
Ostatnio zmieniony 21 cze 2016, o 23:12 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak tagów [code].
squared
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1017
Rejestracja: 21 mar 2009, o 11:11
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 167 razy
Pomógł: 152 razy

Mathematicka - kilka odcinków na jednym wykresie

Post autor: squared »

Wystarczy na końcu napisać

Kod: Zaznacz cały

Show[s1, s2, s3, s4, s5, PlotRange -> All]
boski_login
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 89
Rejestracja: 28 maja 2013, o 12:34
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 4 razy

Mathematicka - kilka odcinków na jednym wykresie

Post autor: boski_login »

Dziękuję, teraz już działa.
Czy wiesz również jak można zaznaczyć na wykresie jakiś zbiór?

Np.: wszystkie takie pary (x,y) dla których zachodzi:\(\displaystyle{ x>y}\) lub cokolwiek innego.
squared
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1017
Rejestracja: 21 mar 2009, o 11:11
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 167 razy
Pomógł: 152 razy

Mathematicka - kilka odcinków na jednym wykresie

Post autor: squared »

Polecenie rysujące obszar, przy zadanej nierówności.

Kod: Zaznacz cały

RegionPlot[nierówność,{x,xmin,xmax},{y,ymin,ymax}]
ODPOWIEDZ