Znajdź równanie paraboli...
Znajdź równanie paraboli...
Funkcja ma dwa miejsca zerowe : \(\displaystyle{ x_1=0}\) i \(\displaystyle{ x_2=12}\). Swoje maksimum funkcja przyjmuje w punkcie \(\displaystyle{ P=(6,4)}\). Jej ramiona skierowane są w dół. Za Chiny nie mogę dojść jak to rozwiązać......
Ostatnio zmieniony 19 lut 2005, o 16:34 przez spin, łącznie zmieniany 1 raz.
-
marshal
- Użytkownik

- Posty: 871
- Rejestracja: 21 cze 2004, o 00:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: krk
- Pomógł: 9 razy
Znajdź równanie paraboli...
po pierwsze wiesz ze wspolrzedne wierzcholka paraboli wyrazaja sie wzorem:
\(\displaystyle{ x_w=- \frac{b}{2a} \\
y_w=- \frac{\Delta}{4a}}\)
ponadto masz taki wzor:
\(\displaystyle{ y=a \left( x - x_1 \right) \left( x - x_2 \right)}\), gdzie \(\displaystyle{ x_1}\) i\(\displaystyle{ x_2}\) to miejsca zerowe
\(\displaystyle{ x_w=- \frac{b}{2a} \\
y_w=- \frac{\Delta}{4a}}\)
ponadto masz taki wzor:
\(\displaystyle{ y=a \left( x - x_1 \right) \left( x - x_2 \right)}\), gdzie \(\displaystyle{ x_1}\) i\(\displaystyle{ x_2}\) to miejsca zerowe
-
arigo
- Użytkownik

- Posty: 813
- Rejestracja: 23 paź 2004, o 10:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Pomógł: 28 razy
Znajdź równanie paraboli...
\(\displaystyle{ f(x) = ax^2 +bx +c}\)
\(\displaystyle{ a<0\\
f(0) = 0\\
f(12)= 0\\
f(6)=4\\
p=6\\
q=4}\)
danych az za duzo
mozesz jeszcze to rozwiac z postaci kanoniczej i iloczynowej
\(\displaystyle{ a<0\\
f(0) = 0\\
f(12)= 0\\
f(6)=4\\
p=6\\
q=4}\)
danych az za duzo
mozesz jeszcze to rozwiac z postaci kanoniczej i iloczynowej
Znajdź równanie paraboli...
Dzięki bardzo:), ale ja tego dalej nie czaję. No w postaci iloczynowej to by było
\(\displaystyle{ y=a(x-0)(x-12) = a(x^2-12)}\) co mam z tym dalej zrobić?? A w postaci kanonicznej byłoby
\(\displaystyle{ y=a(x-6)^2+4}\) i z tym tez nie wiem co dalej:(
\(\displaystyle{ y=a(x-0)(x-12) = a(x^2-12)}\) co mam z tym dalej zrobić?? A w postaci kanonicznej byłoby
\(\displaystyle{ y=a(x-6)^2+4}\) i z tym tez nie wiem co dalej:(
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik

- Posty: 2879
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
Znajdź równanie paraboli...
Popraw oznaczenia - jest takie coś jak indeksy dolne...
Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki
Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki
-
W_Zygmunt
- Użytkownik

- Posty: 544
- Rejestracja: 1 wrz 2004, o 22:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 53 razy
Znajdź równanie paraboli...
\(\displaystyle{ y=a(x^2-12x)\\spin pisze:Dzięki bardzo:), ale ja tego dalej nie czaję. No w postaci iloczynowej to by było
\(\displaystyle{ y=a(x-0)(x-12) = a(x^2-12)}\) co mam z tym dalej zrobić?? A w postaci kanonicznej byłoby
\(\displaystyle{ y=a(x-6)^2+4}\) i z tym tez nie wiem co dalej:(
y=a(x-6)^2+4\\
\\
a(x^2-12x)=a(x-6)^2+4 \Rightarrow a= - \frac{1}{9}}\)
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik

- Posty: 2879
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
Znajdź równanie paraboli...
Dzięki za to też:) ja znam te regułki wszystkie:/ wzorów vitea jeszcze nie miałem. Prosze inech ktoś mi to jasno wytłumaczy
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik

- Posty: 2879
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
Znajdź równanie paraboli...
\(\displaystyle{ f \left( x \right) =ax^2+bx+c=a \left( x^2+\frac{b}{a}x+\frac{c}{a} \right) =a \left( x^2+2\cdot\frac{b}{2a}+\frac{c}{a} \right) =a \left[ \left( x+\frac{b}{2a} \right) ^2-\frac{b^2}{4a^2}+\frac{c}{a} \right] =a \left( x^2+\frac{b}{2a} \right) ^2-\frac{b^2-4ac}{4a}}\)
\(\displaystyle{ p=\frac{-b}{2a} \ q=\frac{-\Delta}{4a}\,\Delta=b^2-4ac}\)
\(\displaystyle{ f(x)=a(x-p)^2+q}\)
Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki
\(\displaystyle{ p=\frac{-b}{2a} \ q=\frac{-\Delta}{4a}\,\Delta=b^2-4ac}\)
\(\displaystyle{ f(x)=a(x-p)^2+q}\)
Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki
Ostatnio zmieniony 19 lut 2005, o 18:09 przez Tomasz Rużycki, łącznie zmieniany 1 raz.
