Objętość figury-całka wielokrotna.

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
Manchester_Is_Red
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 21 cze 2016, o 14:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

Objętość figury-całka wielokrotna.

Post autor: Manchester_Is_Red »

\(\displaystyle{ 1 \le z \le \sqrt{4-x^2-y^2}}\)

Opisałem ten obszar następującymi równościami, ale nie mam pojęcia, czy to jest dobrze:
\(\displaystyle{ 0 \le \varphi \le 2 \pi}\)
\(\displaystyle{ 0 \le \psi \le ( \pi /2)}\)
\(\displaystyle{ 0 \le r \le 2}\)

Mógłby ktoś mnie ewentualnie poprawić i wyjaśnić jak to zrobić?
Dzięki za pomoc i pozdrawiam!
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22486
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 3858 razy

Objętość figury-całka wielokrotna.

Post autor: a4karo »

\(\displaystyle{ z=\sqrt{4-x^2-y^2}}\) to powierzchnia sfery. Sprawdź jednak, czy całkować trzeba po całym kole o promieniu 2? Zwróć uwagę na dolne ograniczenie. Jaki ma to wpływ na \(\displaystyle{ \psi}\)?

Może lepiej policzyć tę objętość całka pojedynczą? wszak obracasz kawałek okręgu wokół osi \(\displaystyle{ Oz}\).
Manchester_Is_Red
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 21 cze 2016, o 14:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

Objętość figury-całka wielokrotna.

Post autor: Manchester_Is_Red »

No i właśnie na tym polega mój problem, głównie chodzi mi o \(\displaystyle{ \psi}\)
Wiem, że z dołu powinien być troszkę większy kąt niż 0, ale nie mam pojęcia jak go wyliczyć.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22486
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 3858 razy

Objętość figury-całka wielokrotna.

Post autor: a4karo »

Wstaw do równania powierzchni \(\displaystyle{ z=1}\)
Manchester_Is_Red
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 21 cze 2016, o 14:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

Objętość figury-całka wielokrotna.

Post autor: Manchester_Is_Red »

Nie rozumiem dokładnie co masz na myśli, mógłbyś bardziej mi to wyjaśnić?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22486
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 3858 razy

Objętość figury-całka wielokrotna.

Post autor: a4karo »

A próbowałeś wstawić do tego równania zet równe jeden? Co wyszło? To równanie pisze ci jak wygląda przecięcie sfery i płaszczyzny
Manchester_Is_Red
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 21 cze 2016, o 14:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

Objętość figury-całka wielokrotna.

Post autor: Manchester_Is_Red »

Ok, wpadłem na lepszy pomysł, na 100% jest on dobry, odpowiedź wyszła prawidłowa.

Będzie to:
\(\displaystyle{ \int\limits_{0}^{2 \pi }\int\limits_{0}^{ \sqrt{3} } (\sqrt{4-r ^{2} }-1 ) d \varphi dr}\)

Ale i tak dzięki za pomoc Pozdrawiam!
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22486
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 3858 razy

Objętość figury-całka wielokrotna.

Post autor: a4karo »

Zauważ, że to jest dokłądnie to, o czym pisałem. Bo niby skąd wziąłęś \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\)?
Awatar użytkownika
kinia7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 703
Rejestracja: 28 lis 2012, o 11:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 89 razy
Pomógł: 94 razy

Objętość figury-całka wielokrotna.

Post autor: kinia7 »

Manchester_Is_Red pisze:Ok, wpadłem na lepszy pomysł, na 100% jest on dobry, odpowiedź wyszła prawidłowa.

Będzie to:
\(\displaystyle{ \int\limits_{0}^{2 \pi }\int\limits_{0}^{ \sqrt{3} } (\sqrt{4-r ^{2} }-1 ) d \varphi dr}\)
To bardzo dziwne, bo
\(\displaystyle{ \int\limits_{0}^{2 \pi }\int\limits_{0}^{ \sqrt{3} } (\sqrt{4-r ^{2} }-1 ) d \varphi dr \approx -5,4+26,1i}\)

a
\(\displaystyle{ \int\limits_{0}^{2 \pi }\int\limits_{0}^{ \sqrt{3} } (\sqrt{4-r ^{2} }-1 )dr d \varphi \approx 7,7}\)

a prawidłowa objętość to:
\(\displaystyle{ \int_{-\sqrt3}^{\sqrt3}\int_{-\sqrt{3-x^2}}^{\sqrt{3-x^2}}\int_1^{\sqrt{4-x^2-y^2}}1\,dz\,dy\,dx=\frac{5}{3}\pi \approx 5,2}\)
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22486
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 3858 razy

Objętość figury-całka wielokrotna.

Post autor: a4karo »

Najprościej jednak tak:
Narysujmy przekrój tego cuda płaszczyzną \(\displaystyle{ y=0}\)
1.jpg
1.jpg (18.85 KiB) Przejrzano 130 razy
Bryła powstaje z obrócenia niebieskiej krzywej dookoła osi \(\displaystyle{ Oz}\), więc jej objętośc jest równa
\(\displaystyle{ \pi\int_1^2 (4-z^2)dz=\frac{5\pi}{3}}\)
Manchester_Is_Red
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 21 cze 2016, o 14:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

Objętość figury-całka wielokrotna.

Post autor: Manchester_Is_Red »

Hmm, zrobiłem ten przykład razem z moją Panią doktor, według tego co napisałem na początku i wyszło nam dobrze.
W każdym bądź razie, dzięki za pomoc
Temat do zamknięcia, pozdrawiam!
ODPOWIEDZ