Prawdopodobieństwo sumy zdarzeń

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Moniak137
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 162
Rejestracja: 22 paź 2013, o 23:07
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 9 razy

Prawdopodobieństwo sumy zdarzeń

Post autor: Moniak137 »

Udowodnij, że:
\(\displaystyle{ P(A \cup B \cup C)=P(A)+P(B)+P(C)-P(A \cap B)-P(A \cap C)-P(B \cap C)+P(A \cap B \cap C)}\)
szw1710

Prawdopodobieństwo sumy zdarzeń

Post autor: szw1710 »

Posłuż się znanym wzorem na prawdopodobieństwo sumy dwóch zdarzeń. Rozbij to na \(\displaystyle{ D=B\cup C}\) i zastosuj ten wzór najpierw dla \(\displaystyle{ A\cup D}\), a potem zobaczysz dla jakich zdarzeń.
Moniak137
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 162
Rejestracja: 22 paź 2013, o 23:07
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 9 razy

Prawdopodobieństwo sumy zdarzeń

Post autor: Moniak137 »

Coś mi nie wychodzi. Mogę prosić o rozpisanie?
szw1710

Prawdopodobieństwo sumy zdarzeń

Post autor: szw1710 »

Zacznij jak proponuję.
Moniak137
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 162
Rejestracja: 22 paź 2013, o 23:07
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 9 razy

Prawdopodobieństwo sumy zdarzeń

Post autor: Moniak137 »

\(\displaystyle{ P(A \cup D)=P(A)+P(D)-P(A \cap D)=P(A)+P(B \cup C)-P(A \cap (B \cup C))=P(A)+P(B \cup C)-P((A \cap B) \cup (A \cap C))}\)-- 21 cze 2016, o 11:27 --I co mi to daje? Co dalej mam rozpisać?
drzasa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 20 cze 2016, o 09:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

Prawdopodobieństwo sumy zdarzeń

Post autor: drzasa »

Spróbuj użyć wyszukiwarki. Wystarczy wpisać wzór włączeń i wyłączeń, i przeprowadzić sb dowód dla n=3. ewentualnie wpisz w google reguła sita
Awatar użytkownika
kinia7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 703
Rejestracja: 28 lis 2012, o 11:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 89 razy
Pomógł: 94 razy

Prawdopodobieństwo sumy zdarzeń

Post autor: kinia7 »

Moniak137 pisze:I co mi to daje? Co dalej mam rozpisać?
\(\displaystyle{ P(A)+P(B \cup C)-P((A \cap B) \cup (A \cap C))=}\)
\(\displaystyle{ =P(A)+[P(B)+P(C)-P(B \cap C)]-[ P(A \cap B)+P(A \cap C)-P(A \cap B \cap A \cap C)]=}\)
\(\displaystyle{ =P(A)+P(B)+P(C)-P(B \cap C)-P(A \cap B)-P(A \cap C)+P(A \cap B \cap C)}\)
ODPOWIEDZ