Oblicz odległość między prostymi

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Balusiek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 52
Rejestracja: 12 lut 2014, o 17:09
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Trójmiasto
Podziękował: 6 razy

Oblicz odległość między prostymi

Post autor: Balusiek »

Pierwsza prosta: x=4-t, y=5-2t, z=-3+t
Druga prosta:x=2+2t, y=5+4t, z=1-2t
Czy odległość nie będzie równa 0, czyli proste przecinają się?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Oblicz odległość między prostymi

Post autor: a4karo »

Oznacz parametry obu prostych innymi literami i oblicz minimum funkcji dwóch zmiennych.
ODPOWIEDZ