Wykaż, że długość środkowej tójkąta jest mniejsza o

Dział całkowicie poświęcony zagadnieniom związanymi z trójkątami. Temu co się w nie wpisuje i na nich opisuje - też...
Aram

Wykaż, że długość środkowej tójkąta jest mniejsza o

Post autor: Aram »

Czy ktos pomoze mi wykazac ze dlugosc srodkowej AD trojkata ABC jest mniejsza od sredniej artmetycznej dlugosci bokow AB i AC. Myslalem nad tym zadaniem ale doszlem do pewnych sprzecznosci ze stwierdzeniem ktore mialem wykazac i jestem w kropce....
Wyliczylem ze |AD| = (a^2 - c^2)/2cosxb , gdzie a = |AB| , c = |AC|, b = |CB|,
x = c i cosx < 0 lub a < c i
cosx > 0 to nierownosc bedzie spelniona. Tutaj pojawia sie moim zdaniem pewien problem poniewaz wlasnie gdy a > c to cosx < 0 poniewaz wtedy 0. Czy czegos nie potrafie zauwazyc ? Bylbym wdzieczny za wszelka pomoc.
Awatar użytkownika
g
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1446
Rejestracja: 21 sie 2004, o 16:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 59 razy

Wykaż, że długość środkowej tójkąta jest mniejsza o

Post autor: g »

Aram pisze:Czy ktos pomoze mi wykazac ze dlugosc srodkowej AD trojkata ABC jest mniejsza od sredniej artmetycznej dlugosci bokow AB i AC.
dorysuj sobie trojkat bedacy przeksztalceniem ABC w symetrii srodkowej wzgledem D. dalej nierownosc trojkata.
Aram
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 292
Rejestracja: 19 lut 2005, o 13:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sochaczew
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 9 razy

Wykaż, że długość środkowej tójkąta jest mniejsza o

Post autor: Aram »

thx
ODPOWIEDZ