Znaleźć wszystkie trójkąty prostokątne, których podwojone pole jest równe potrojonemu obwodowi prosze jednak o pomoc
[ Dodano: Sob Lut 19, 2005 12:09 pm ]
szybko
Edit by Rogal: to nie zakład rozwiązujący zadania na zamówienia, a forum dyskusyjne pomagające w rozwiązywaniu problemów, więc pospieszanie nic nie daje, jak widzisz .
Znajdź trójkąty prostokątne, w których 2*pole=3*obwĂĹ
-
lilo stars
- Użytkownik

- Posty: 2
- Rejestracja: 6 sty 2005, o 20:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z domu
- olazola
- Użytkownik

- Posty: 795
- Rejestracja: 21 paź 2004, o 13:55
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Sopot
- Pomógł: 36 razy
Znajdź trójkąty prostokątne, w których 2*pole=3*obwĂĹ
Czy przypadkiem nie ma jakiś założeń jeśli chodzi o boki, np. że wyrażają się liczbami naturalnymi, bo na pierwszy rzut oka, jest ich nieskończenie wiele.
-
lilo stars
- Użytkownik

- Posty: 2
- Rejestracja: 6 sty 2005, o 20:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z domu
- kotek1591
- Użytkownik

- Posty: 31
- Rejestracja: 18 lut 2005, o 14:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 3 razy
Znajdź trójkąty prostokątne, w których 2*pole=3*obwĂĹ
A więc tak:
ab=3a+3b+3c i a^2+b^2=c^2
c=(1/3)ab-a-b podstawiając do drugiego równania a^2+b^2=[(1/3)ab-a-b]^2
obliczając otrzymujemy: (a^2)(b^2)-6(a^2)b-6a(b^2)+18ab=0 dzielimy przez b i przez a; ani b ani a nie może byc równe zero gdyż wtedy by nie istniał trójkąt.
otrzymujemy ab-6a-6b+18=0 czyli
(a-6)(b-6)=18 ponieważ i a i b jest całkowite zostaje do rozpatrzenia tylko pare przypadków.
[edit by Yavien - błędy ort]
ab=3a+3b+3c i a^2+b^2=c^2
c=(1/3)ab-a-b podstawiając do drugiego równania a^2+b^2=[(1/3)ab-a-b]^2
obliczając otrzymujemy: (a^2)(b^2)-6(a^2)b-6a(b^2)+18ab=0 dzielimy przez b i przez a; ani b ani a nie może byc równe zero gdyż wtedy by nie istniał trójkąt.
otrzymujemy ab-6a-6b+18=0 czyli
(a-6)(b-6)=18 ponieważ i a i b jest całkowite zostaje do rozpatrzenia tylko pare przypadków.
[edit by Yavien - błędy ort]