Przede wszystkim przepraszam jeśli umieściłem ten post w złym dziale ale nie mam pojęcia gdzie takie coś pasuje.
Mam problem, natrafiłem na takie coś:
"\(\displaystyle{ C + cos(x) + D sin(x) = 0}\)
Po zastosowaniu wzorów trygonometrycznych i podstawieniu \(\displaystyle{ t = cos(x)}\)otrzymujemy równanie kwadratowe w postaci:
\(\displaystyle{ (1 + D^{2}) t^{2} + 2C t + C^{2} - D^{2} = 0}\)"
tylko że nie mogę dojść do tego, jakie wzory trygonometryczne tu zastosowano. wiem, że to pewnie coś co łatwo zauważyć ale ja nie jestem z tych co "łatwo zauważają"
Poprawiłem i przeniosłem temat. luka52
Rozwiąż równanie
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 26 sie 2007, o 14:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 26 sie 2007, o 14:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
Rozwiąż równanie
po pierwsze źle przepisałem równanie 2-gie bo w wordzie mnożenie wygląda jak odejmowanie, ale już poprawiłem.
a jedynkę trygonometryczną znam ale nie mam pojęcia jak ma mi tutaj pomóc? jeżeli przeniosę \(\displaystyle{ sin(x)}\) na prawą stronę, podniosę stronami do kwadratu a potem za \(\displaystyle{ sin^{2}(x)}\) podstawię \(\displaystyle{ \sqrt{1-cos^{2}(x)}}\) to i tak nie wychodzi to co "ma" wyjść
[ Dodano: 9 Września 2007, 13:30 ]
znów znalazłem błąd, tym razem w 1-szym równaniu. poprawiłem i nagle to równanie staje się banalnie proste
dzięki za pomoc Kris-O
a jedynkę trygonometryczną znam ale nie mam pojęcia jak ma mi tutaj pomóc? jeżeli przeniosę \(\displaystyle{ sin(x)}\) na prawą stronę, podniosę stronami do kwadratu a potem za \(\displaystyle{ sin^{2}(x)}\) podstawię \(\displaystyle{ \sqrt{1-cos^{2}(x)}}\) to i tak nie wychodzi to co "ma" wyjść
[ Dodano: 9 Września 2007, 13:30 ]
znów znalazłem błąd, tym razem w 1-szym równaniu. poprawiłem i nagle to równanie staje się banalnie proste
dzięki za pomoc Kris-O