Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
-
^Ferret
- Użytkownik

- Posty: 8
- Rejestracja: 25 lip 2007, o 22:06
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: mam wiedzieć?
- Podziękował: 4 razy
Post
autor: ^Ferret » 4 wrz 2007, o 17:02
Mam banalne pytanie ale wole się upewnić:
Mamy przykładowo\(\displaystyle{ (-3)^2=9}\)
A jak jest \(\displaystyle{ -3^2}\) to wyjdzie -9??
Czy to się liczy w taki sposób \(\displaystyle{ -3^4=-3\cdot 3 3 3}\)
Z góry dzięki za odpowiedź
-
Emiel Regis
- Gość Specjalny

- Posty: 1495
- Rejestracja: 26 wrz 2005, o 17:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 71 razy
- Pomógł: 225 razy
Post
autor: Emiel Regis » 4 wrz 2007, o 17:11
Zgadza się.
Najprościej mówiąc:
\(\displaystyle{ (-3)^2=(-3)(-3)}\)
\(\displaystyle{ -3^2=-(3)^2=-3 3}\)
-
^Ferret
- Użytkownik

- Posty: 8
- Rejestracja: 25 lip 2007, o 22:06
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: mam wiedzieć?
- Podziękował: 4 razy
Post
autor: ^Ferret » 4 wrz 2007, o 17:21
Dziękuje Ci bardzo