równanie płaszczyzny
równanie płaszczyzny
Witam. Mam zadanko nie wiem do końca czy ide w dobrym kierunku wiec kieruje pro sbe do was
Znaleźć rownanie płaszczyzny przechodzącej przez punkty A(2,1,3) B(-1,2,4)i C(3,-1,5) oraz równanie prostej prostopadłej do tej płaszczyzny przechodzącej przez punkt P(1,1,2). Z góry dziękuje za pomoc
Znaleźć rownanie płaszczyzny przechodzącej przez punkty A(2,1,3) B(-1,2,4)i C(3,-1,5) oraz równanie prostej prostopadłej do tej płaszczyzny przechodzącej przez punkt P(1,1,2). Z góry dziękuje za pomoc
- Emiel Regis
- Gość Specjalny
- Posty: 1495
- Rejestracja: 26 wrz 2005, o 17:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 71 razy
- Pomógł: 225 razy
równanie płaszczyzny
Napisz w jakim kierunku idziesz to z chęcią pomogę. Bo np nie wiem jakie równanie płaszczyzny chcesz... biorąc pod uwagę że dalej jest potrzebne równanie takze prostej prostopadłej to polecam od siebie ogólnie rownanie płaszczyzny.
równanie płaszczyzny
myślałem ,żeby utworzyc wektory AB i AC dodac je do siebie pomnożyć skalarnie przez punkt P, otrzymany wynik wstawic w układ równań-->x=x0 +at, t należy do R.
- Emiel Regis
- Gość Specjalny
- Posty: 1495
- Rejestracja: 26 wrz 2005, o 17:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 71 razy
- Pomógł: 225 razy
równanie płaszczyzny
o kolego, jesteś głęboko w lesie...
chcesz mnożyc skalarnie punkt razy wektor: > A to gdzie chcesz wstawiać to jest tak w ogole równanie parametryczne prostej...
Wektory słusznie chcesz napisać. Następnie musisz policzyc ich iloczyn wektorowy.
Równanie wyglada tak:
\(\displaystyle{ A(x-x_0)+B(y-y_0)+C(z-z_0)=0}\)
przy czym
\(\displaystyle{ (x_0, y_0, z_0)}\) to jest dowolny punkt należący do płaszczyzny, np A.
\(\displaystyle{ [A, B, C]}\) to jest w/w iloczyn wektorowy.
A w ogole polecam latexa.
chcesz mnożyc skalarnie punkt razy wektor: > A to gdzie chcesz wstawiać to jest tak w ogole równanie parametryczne prostej...
Wektory słusznie chcesz napisać. Następnie musisz policzyc ich iloczyn wektorowy.
Równanie wyglada tak:
\(\displaystyle{ A(x-x_0)+B(y-y_0)+C(z-z_0)=0}\)
przy czym
\(\displaystyle{ (x_0, y_0, z_0)}\) to jest dowolny punkt należący do płaszczyzny, np A.
\(\displaystyle{ [A, B, C]}\) to jest w/w iloczyn wektorowy.
A w ogole polecam latexa.
równanie płaszczyzny
szukałem tego słowa:)Drizzt pisze: A to gdzie chcesz wstawiać to jest tak w ogole równanie parametryczne prostej...
??o co chodziDrizzt pisze:latexa
- max
- Gość Specjalny
- Posty: 3306
- Rejestracja: 10 gru 2005, o 17:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lebendigentanz
- Podziękował: 37 razy
- Pomógł: 778 razy
równanie płaszczyzny
Chodzi o to, aby czytać ogłoszenia:
Instrukcja LaTeX-a - wpisywanie wyrażeń matematycznych
Instrukcja LaTeX-a - wpisywanie wyrażeń matematycznych
równanie płaszczyzny
aha sorki, zapoznam się z tym i wielkie dzięki
[ Dodano: 4 Września 2007, 17:20 ]
a co z punktem P? mam wstawić w \(\displaystyle{ x_{0}}\),\(\displaystyle{ y_{0}}\),\(\displaystyle{ z_{0}}\)?
[ Dodano: 4 Września 2007, 17:20 ]
a co z punktem P? mam wstawić w \(\displaystyle{ x_{0}}\),\(\displaystyle{ y_{0}}\),\(\displaystyle{ z_{0}}\)?